Acasă Politica Maria Grapini: Marea Britanie ar vrea şi să trimită românii acasă, dar...

Maria Grapini: Marea Britanie ar vrea şi să trimită românii acasă, dar şi să-i ţină pe salarii foarte mici

DISTRIBUIȚI

grapini aEurodeputata Maria Grapini (PC), raportor european al dosarului pentru munca „la negru”, vrea să reglementeze cât mai exigent şi unitar munca nedeclarată şi cere platformă obligatorie unică de control a muncii la negru în tot spaţiul unional. Potrivit acesteia, studiile efectuate arată că munca nedeclarată are efect nu doar asupra bugetelor şi a economiilor naţionale, ci, pe termen lung, şi asupra securităţii oamenilor, pentru că oamenii nu îşi asigură pensiile prin cotizare şi când ajung la pensie se trezesc că nu au venituri pentru a se întreţine. Măsurile care au fost luate până acum de Comisia Europeană privind munca la negru au fost irelevante pentru Maria Grapini, apreciate de ea ca fiind „formale” şi a venit cu amendamente precise.
„Am avut de prezentat Raportul în Comisia INCO (Comisia pentru Piaţa Internă) (…). Iniţiativa a fost de a crea o platformă la nivelul UE pentru a identifica munca nedeclarată. Această iniţiativă mie mi s-a părut că era una formală, în sensul că mai facem ceva doar ca să spunem că mai facem. De aceea, am venit cu nişte amendamente pe care le-am prezentat săptămâna trecută în Comisie şi mă bucur că am avut susţinere largă a grupurilor politice. Am avut opoziţie de la extremişti de la ECR, din partea Marii Britanii, pentru că nu au niciun interes să funcţioneze platforma de identificare a muncii nedeclarate. Ei vor, în acelaşi timp, să trimită românii şi bulgarii acasă, dar şi să-i ţină cu salarii foarte mici şi care nu au nicio legătură cu salariul unui autohton. Pe unii nici măcar nu-i înregistrează ca şi salariaţi”, spune Maria Grapini.
Europarlamentara noastră a propus la modificarea platformei ca în primul rând, toate ţările să fie obligatoriu membre în această platformă, pentru că iniţiativa dădea nota de „benevol”, să fie membru cine doreşte, iar Marea Britanie voia, clar, să nu fie inclusă, pentru a nu se supune raportului. „Am spus că dacă vrem cu adevărat să identificăm munca la negru, atunci trebuie să punem în acest Raport (pentru că dacă Raportul se aprobă în plenul Parlamentului European, devine obligatoriu pentru toate ţările membre, nu este ca o Directivă) faptul că munca nedeclarată este deja un flagel care-l afectează şi pe cetăţean, noi având în comisie şi protecţia consumatorului”, argumentează Grapini.
Pentru ca amendamentul să devină literă de lege, este necesar votul plenului Parlamentului European, care va avea loc la începutul anului viitor, iar acum, lidera conservatorilor timişeni trebuie să facă lobby la toate grupurile parlamentare şi mai ales la şefii de delegaţii. „O altă modificare a fost aceea că platforma trebuie să fie cub control parlamentar, pentru că dacă este lăsată la nivelul inspecţiilor muncii şi nimeni nu verifică ce se întâmplă, nu e în regulă; am solicitat ca Parlamentul Europei (PE) să poată controla această platformă, concret, să fie desemnată din partea PE persoană care să fie membră în această platformă. Evident, am propus ca partenerii de dialog social să fie admişi în platformă, iar raportul să se facă în fiecare an, pentru că fusese trecut o dată la 4 ani, or ne trezim că după 4 ani nu s-a făcut nimic”, explică Grapini.

Comentarii

comentarii