Acasă Actualitate Marian Vasile – câştigător în lupta împotriva diminuării ajutoarelor de stat pentru...

Marian Vasile – câştigător în lupta împotriva diminuării ajutoarelor de stat pentru aeroporturi

DISTRIBUIȚI

marian vasile rev

“În România, majoritatea aeroporturilor ar fi avut de suferit, în condiţiile în care acestea depind de ajutorul de stat pentru operare şi dezvoltare”, spune Marian Vasile, vicepreşedintele CJ Timiş

 

Comisia Europeană a adoptat la sfârşitul lunii februarie noile norme privind ajutoarele de stat pentru aeroporturi şi companii aeriene din spaţiul comunitar. În contextul schimbărilor înregistrate pe piaţă în ultimii zece ani, Comisia a iniţiat o revizuire a acestor norme, prima consultare publică având loc în 2011, iar a doua în iulie 2013. În urma acesteia, Bruxelles-ul a anunţat că, printre altele, vrea să oprească acordarea ajutoarelor de stat pentru aeroporturile regionale cu mai mult de 200 de mii de pasageri pe an. Comisia a renunţat însă la această propunere în urma unei campanii derulate de mai multe organisme europene şi de la bun început, cu o voce puternică, de Adunarea Regiunilor Europene (ARE), prin Comisia Economică şi de Dezvoltare Regională condusă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş Marian – Constantin Vasile.

De la 200.000 la 700.000

Publicarea noilor norme reglementează posibilitatea acordării de ajutoare de stat pentru operare către aeroporturile regionale cu mai puţin de 700 de mii de pasageri pe an, pentru o perioadă de tranziţie de 10 ani, urmând ca după 5 ani Comisia Europeană să reevalueze situaţia. Se va analiza dacă sumele de bani au fost folosite în general pentru creşterea aeroporturilor şi nu doar pentru supravieţuirea şi menţinerea acestora. Pachetul de norme prevede şi ajutoare de stat pentru investiţii şi deschiderea unor noi rute aeriene. “Este o recunoaştere a eforturilor depuse de ARE, în contextul în care nesusţinerea acestor aeroporturi ar fi produs efecte negative importante nu doar comunităţilor regionale, ci chiar întregii Europe. În România, majoritatea aeroporturilor ar fi avut de suferit, în condiţiile în care acestea depind de ajutorul de stat pentru operare şi dezvoltare. Aeroporturile asigură conectivitate şi mobilitate, generând dezvoltare economică interregională şi locuri de muncă” a declarat Marian-Constantin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Conform statisticilor, transportul aerian are o contribuţie importantă la economia europeană, cu aproximativ 20 de milioane de zboruri, 18 milioane de tone de marfă şi 1,5 miliarde de pasageri pe an.

Comentarii

comentarii