Acasă Politica Marilen Pirtea: PSD-ALDE ne condamnă la haos prin forţarea introducerii unui “fast-food...

Marilen Pirtea: PSD-ALDE ne condamnă la haos prin forţarea introducerii unui “fast-food educaţional”

754
DISTRIBUIȚI

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, susţine că mai mult ca niciodată, Ministerul Educaţiei Naţionale, condus de PSD, a intrat în zodia haosului, iar Ecaterina Andronescu dovedeşte, la al patrulea „descălecat” pe scaunul ministerial că este total depăşită de importanţa responsabilităţii pe care o are, bulversând sistemul

El lansează guvernului un apel pentru oprirea schimbărilor de dragul schimbării şi experimentele propuse asupra psihicului şi minţii copiilor noştri.

Coordonatorul Comisiei de educaţie a PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Marilen Pirtea arată că “cea mai recentă astfel de decizie aruncă în incertitudine şi redundanţă procesul de evaluare a studiilor doctorale, atât de necesar pentru a curăţa şi recredibiliza acest ciclu de studii universitare în faţa lumii ştiinţifice şi a societăţii. Să nu uităm că la începutul lunii noiembrie fusese adoptată o metodologie de evaluare a studiilor doctorale, care rezultase dintr-un proces de consultare publică ce a durat mai mult de un an, care a implicat specialişti ai domeniului din partea ARACIS, reprezentanţi ai mediului universitar, delegaţi de Consiliul Naţional al Rectorilor, reprezentanţi ai studenţilor, delegaţi de federaţiile studenţeşti, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale. Acel document avea toate premisele pentru a fundamenta o evaluare destul de riguroasă a şcolilor doctorale şi a domeniilor de studii universitare de doctorat, o decizie ce începuse să fie aplicată de ARACIS şi universităţi. Peste noapte, însă, MEN nu mai consideră această decizie conformă cu interesele învăţământului, iar MEN anulează metodologia din noiembrie 2018, emisă de foştii decidenţi din minister, ignorând munca a sute de universitari. Acum este promovată altă hotărâre, plină de carenţe, de incoerenţe legislative, care nu are nimic în comun cu conceptul de calitate”, explică liberalul Marilen Pirtea.

El mai afirmă că “dacă studiile doctorale vor fi evaluate după această nouă metodologie, generată fără nicio consultare cu cei direct interesaţi de subiect, întregul mediu academic va putea înţelege că se dă semnalul unei relaxări vecine cu lipsa criteriilor de performanţă, pentru că toată lumea va ieşi perfect după acest simulacru de evaluare. Indicatorii propuşi acum pentru şcolile doctorale nu au standarde de referinţă, mulţi dintre ei nici nu au cum să fie aplicaţi, aşa că toţi cei ce ştiu să citească printre rânduri realizează că nu se va face niciun fel de curăţenie, ci doar se va ascunde gunoiul sub preş, din nou”.

Această hotărâre luată de guvernanţii PSD-ALDE este doar un exemplu recent de decizie lansată dintr-o intenţie nefundamentată şi lipsită de dezbatere publică, mai spune Pirtea, care atrage atenţia că “există riscul major să fie compromisă definitiv chiar structura funcţională a educaţiei româneşti, din moment ce este anunţată forţarea emiterii unei noi forme a Legii Educaţiei Naţionale, scrisă şi promovată în sistem fast-food, fără precauţii minime şi fără estimarea consecinţelor, fără grupuri de lucru, fără niciun proces de consultare”.

România are nevoie de o Lege a Educaţiei Naţionale pentru întreaga societate, nu pentru un mic grup politic sau pentru un om, indiferent cine este el”, conchide liberalul Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii