Acasă Actualitate Marius Ghilezan face apel către elitele Timișoarei

Marius Ghilezan face apel către elitele Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Cunoscut jurnalist timișorean, ancorat emoțional, dar și pragmatic, cu dorința neipocrită de a susține Timișoara și proiectele ei, Capitala Culturală Europeană, în mod deosebit, Marius Ghilezan va fi invitatul Clubului Rotary Timișoara, la dezbaterea din luna aprilie, cu o temă ”caldă”, despre Timișoara: aspect, curățenie, civism, zgomote urbane, respect în trafic, între cetățenii ei. Marius Ghilezan mi-a fost coleg la Cotidianul ”TIMIȘOARA”, în perioada 1991 – 1996, când făceam jurnalism militant, când ziarul era condus de George Șerban…
Acum, deși lucrează la București, cu o vastă experiență în comunicare, ne propune nouă, timișorenilor, să ne organizăm mai bine, după reușita obținerii titlului de Capitală Culturală Europeană, în 2021, cu un dosar impecabil realizat de echipa condusa de doamna dr. Simona Neumann. Orașul trebuie pregătit nu doar pentru proiectele culturale, dar și ca aspect, atitudine civică, infrastructură, emulație pentru acest minunat succes. (LLE)

Apel către elitele administrative şi politice ale Timişoarei,

Sunt născut în Timişoara. Mi-s bănăţan în ţoalele mele. Spun asta mereu cu mândrie. Mă simt dator celor care “mi-au dat nume”. Trăiesc de 26 de ani în Bucureşti. Am fost implicat în zeci de proiecte ale Comisiei Europene, ale guvernelor României şi ale primăriilor din ţară.

Timişoara a câştigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Inovativitatea proiectului de candidatură a inimoasei echipe conduse de Simona Neumann a reprezentat un factor determinant.
Timişoara a fost răsplătită de UE şi pentru jertfa eroilor din 1989, pentru modelul de guvernare locală a Mitteleuropa secolului XVlll, a multiculturalismului şi a pluralismului etnic proverbial.

Eugeniu de Savoya, acest geniu militar al Sfântului Imperiu Roman, cu ajutorul contelui de Mercy, a reuşit în mai puţin de două decenii să organizeze un model de guvernare locală şi să pună temelie unui burg, model de organizare administrativă şi militară. Aproape o mie de clădiri au fost construite pe timpul unei singure generaţii.

Privilegiul de a fi Capitală Europeană nu este o simplă recompensă pentru trecut, ci o fereastră deschisă spre viitor.

În istoria Europei şi a României niciunde nu se înregistrează formaţiunea politică a edililor sau obedienţele doctrinare.

Cu acest prilej, fac un apel la toţi factorii responsabili din administraţia locală din Consilul local şi consiliul judeţean, la parlamentarii judeţului, indiferent de partide, la antreprenoriatul local şi la reprezentanţii societăţii civile neînregimentate de a constitui cât mai rapid un COMITET DE LUCRU PENTRU IMPLEMENTAREA PROIECTULUI: “TIMIŞOARA 2021.”

Ca unul care nu cunoaşte orientarea politică a părinţilor fondatori ai Timişoarei imperiale fac un apel la unitatea tuturor forţelor politice și administrative pentru ca proiectul Timişoara 2012 să fie un model de bună guvernare.
Propun înfiinţarea de urgenţă a unui COMITET care să elaboreze PLANUL STRATEGIC “Timişoara 2021”.
Sunt necesare 8 GRUPURI, pe care le-aş numi generic de ACŢIUNE:
1. Grupul de acţiune pentru infrastructura rutieră, navală, informatică şi feroviară. Urgentarea demersurilor pentru finalizarea centurii oraşului Timişoara, a Gării de nord, a reabilitării canalului navigabil, precum şi a unui aplicaţii de tip SMART-CITY reprezintă condiţiile sine-qua-non. Timişoara trebuie să devină un hub regional.
2. Grupul de acţiune pentru conservarea patrimoniului. Identitatea europeană – de burg imperial – trebuie conservată şi pusă în paradigmele europene. Orice aventuri arhitecturale, cum ar fi un Burj al Arab printre anasambluri arhitectonice Art-Nouveau sau Visantini, trebuie respinse cu fermitate. În urmă cu patru decenii, Dubaiul era un târg de cămile, nu un oraş liber regesc. Există bani europeni pe Axa 5 pentru clădirile de patrimoniu. Reabilitarea termică a blocurilor se poate realiza pe bani de la Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat (60 la sută din cheltuielile eligibile, iar restul de 40 la sută trebuie plătit de primării și de asociațiile de proprietari). Moştenirea arhitecturală, culturală şi sportivă trebuie să fie pilonii noii construcţii pentru viitor. Din acest grup pot face parte academicieni, arhitecţi, ingineri, istorici, profesori etc.
3. Grupul de acţiune pentru cooperare regională. Un task-force care să dinamizeze Euroregiunea DKMT (română Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, maghiară Duna-Körös-Maros-Tisza), Timişoara redevenind un pol de creativitate şi de inovativitate.
4. Grupul de acţiune pentru impementarea proiectului câştigător:„Luminează orașul prin tine” (deja constituit). Implicarea activă a societăţii civile şi a reprezentanţilor cultelor.
5. Grupul de acţiune pentru branding de comunitate. Evenimentul “Timişoara 2012” trebuie să fie un mijloc, nu un scop pentru dezvotarea economică şi financiară. Mass-media mondială trebuie servită cu un model de bună guvernare, care a precedat Uniunea Europeană cu aproape trei sute de ani Cum s-au folosit veniturile locale, modul de absorbţie a fondurilor imperiale, cum s-a redistribuit profitul, de ce Banatul era grânarul Europei centrale? Modelul de branding necesită viziune, determinare şi largă consultare cu cetăţenii.
6. Grupul de acţiune pentru cooperare antreprenorială. Business-ul local trebuie să fie unul dintre principalii beneficiari ai evenimentului “Timişoara 2012”. Mai mulţi bani înseamnă mai multe locuri de muncă. Mai multe afaceri duc la prosperitate. O bună viziune nu poate fi decât zidul cetăţii împotriva ameninţărilor năvălitoare.
7. Grupul de acţiune pentru emiterea de obligaţiuni municipale pe pieţele internaţionale de capital, în vederea obţinerii de fonduri imediate pentru construcţia unei filarmonici, a unei săli de concerte care să aducă valoare adăugată suportului financiar al UE şi al guvernului României. Specialişti ai pieţelor de capital sunt bine veniţi.
8. Grupul de acţiune pentru alegerea, susţinerea şi desemnarea unui comisar guvernamental pentru programul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021. Comisarul guvernamental trebuie să fie o personalitate reprezentantivă care să nu facă parte din niciun partid.

Convins că “în toată lumea şi-n toată ţara nu e niciunde ca la Timişoara”, vorba cântecului fredonat odată de corul a 40.000 de voci, fac un apel la îngăduinţă şi la reflecţie.

Marius Ghilezan

Comentarii

comentarii