Acasă Eveniment Marius Popovici: „Interesul german pentru România este în continuare mare”

Marius Popovici: „Interesul german pentru România este în continuare mare”

DISTRIBUIȚI

Societatea parlamentară germană, cu sediul în Palatul Parlamentului din centrul Berlinului, a fost luni, 10 septembrie, gazda unei întâlniri parlamentare, prilej cu care Marius Popovici, prim-vicepreşedinte PNŢCD Timiş, a prezentat realităţile româneşti, potenţialul economic şi posibilităţile de cooperare româno-germane în cele mai diferite domenii, de la producţie industrială la materii prime şi industrie auto. Întâlnirea a avut loc sub patronajul deputatului german doctor Joachim Pfeiffer, la întâlnire fiind prezenţi mai mulţi deputaţi germani importanţi ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU), printre care preşedintele comisiei economice, Ernst Hinsken, dar şi deputatul Eric Fritz – vicepreşedinte al grupului parlamentar româno-german, un bun cunoscător şi un generos susţinător al României în Germania.

România – partener al firmelor germane
 

„Spre bucuria mea, interesul german pentru România este în continuare mare. În discuţiile ce au urmat simpozionului, am solicitat partenerilor sprijin în prezentarea României ca potenţial partener economic al firmelor germane, pe lângă cele 18.000 care sunt deja în România şi pste 1.600 în judeţul Timiş”, a spus Marius Popovici. În finalul discursului, Popovici a tras concluzia că rigoarea şi exactitatea germană fac pereche bună cu calmul şi toleranţa românească. „Vizita la Berlin mi-a permis să fac şi câteva comparaţii şi să trag nişte concluzii, în urma verii fierbinţi europene, care s-a încheiat cu bine în 12 septembrie, când Curtea Constituţională Germană a acceptat participarea Germaniei la fondul european de stabilitate, cu o sumă garantată de până la 168 de miliarde de euro. Franţa rămâne a doua forţă europeană, dar cu principii bazate pe fraternitate, egalitate şi protecţia economiei ţării, Italia este, de asemenea, o forţă economică importantă, dar cu un decalaj enorm între Nordul şi Sudul ţării, Nordul având 25 de procente faţă de media PIB-ului european, iar Sudul minus 30 de procente. Presa germană prezintă România ca o ţintă predilectă a societăţilor puternice din Venetto, care îşi realizează în prezent o producţie importantă în Cluj (DeLonghi), firma mamă asigurându-şi un viitor economic prosper şi în ţara de origine. În ceea ce priveşte Spania, aceasta are, de asemena, o economie foarte puternică, dar cu deficit în sistemul bancar şi cu decalaj între Nordul, Centrul şi Sudul ţării”, a spus Popovici.

„Am fost surprins, din nou, de vitalitatea capitalei germane”
 

Pentru un român care doreşte să meargă la Berlin, capitala Germaniei, cele două alternative sunt: una prin Budapesta-Praga-Dresda-Berlin – 1.300 kilometri, dar cu o autostradă veche – Brno-Praga – foarte aglomerată şi cu foarte multe denivelări – drum ce nu a fost modernizat în ultimii 22 de ani. „Am preferat la drumul din septembrie un traseu prin Viena – Passau- Regensburg- Hof – Berlin, cu circa 200 de kilometri mai lung, dar cu un sistem rutier foarte bun în toate ţările pe care le-am parcurs, dar şi cu circa 50 de kilometri de autostradă în  reabilitare pe teritoriul german, între Hof şi Jena, unde în prezent se extinde autostrada la 3 plus 1 benzi pe fiecare sens. Ajuns în Berlin, am fost surprins, din nou, de vitalitatea capitalei germane, un centru al vieţii politice, economice şi sociale, cu populaţie foarte tânără, foarte multe şantiere, extrem de multe maşini şi neobişnuit de mulţi biciclişti, care au la dispoziţie benzi de circulaţie extrem de generoase, bine marcate şi semaforizate”, spune Marius Popovici.

 

Comentarii

comentarii