Acasă Eveniment Marius Popovici: „Uniunea Europeană nu trebuie să devină mingea de joacă a...

Marius Popovici: „Uniunea Europeană nu trebuie să devină mingea de joacă a speculanţilor”

DISTRIBUIȚI

Winston Churchill, prim-ministrul Angliei, a declarat în 1946 că trebuie să se creeze un fel de… statele unite ale Europei. Pentru generaţia de atunci, această idee a fost o viziune, oamenii sperau la o Europă fără războaie, cu pace, fără graniţe şi fiecare să trăiască sau să lucreze unde doreşte în bătrânul continent. Care-i situaţia după 65 de ani? „Existenţa Uniunii Europene ne învaţă că orice stat al acestei uniuni este slab faţă de provocările globalizării, dar, în special, ale  pieţelor financiare. Criza bancară a ultimilor ani a arătat că pieţele financiare sunt o ameninţare pentru bunăstarea democraţiei şi pacea socială a ţărilor europene. Aceste pieţe trebuie controlate mai consecvent. Acest lucru îl pot face doar toate ţările UE, prin acţiune şi gândire solidară. Problemele fierbinţi ale acestor zile nu pot fi rezolvate de către un stat naţional. Nici un ministru de finanţe naţional nu poate hotărî măriri de impozite pentru firme sau pentru cei bogaţi, fără a risca migrarea imediată a capitalului şi a firmelor,  în primul rând, în alte ţări europene. Din acest motiv şi din necesitatea de a exista o reglare europeană a problemei financiare şi monetare, sunt necesare… Statele Unite ale Europei”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD.

„UE, prin cei 500 milioane de locuitori şi Produsul Intern Brut, este şi trebuie să rămână forţa numărul unu a acestei lumi”

Oamenii nu au crezut, acum 20-30 de ani, în lărgirea Uniunii Europene, în Spaţiul Schengen, uniunea monetară euro şi altele. Acestea sunt realitate, în prezent. „Este regretabil că una din forţele puternice ale Europei – Marea Britanie – nu doreşte aderarea la Spaţiul Schengen şi moneda euro, cu toate că europarlamentarii britanici propun şi votează legi europene care au puţin de-a face cu Marea Britanie, de fapt. Cea mai bună dovadă a jocului pieţei financiare este un exemplu al acestor zile – acţiunile VW din Germania  au pierdut, în aceste săptămâni, o treime din valoare, cu toate că acest concern funcţionează şi produce mai bine decât oricând. Uniunea Europeană nu trebuie să devină mingea de joacă a speculanţilor. UE, prin cei 500 milioane de locuitori şi Produsul Intern Brut, este şi trebuie să rămână forţa numărul unu a acestei lumi, înaintea SUA şi a Chinei”, este de părere Popovici.

 
 
 

Comentarii

comentarii