Acasă Actualitate Marți! Bega este în scădere la Balinț și Chizătău, dar sunt creșteri...

Marți! Bega este în scădere la Balinț și Chizătău, dar sunt creșteri de debite pe râul Timiș, la Grăniceri și pe Bârzava

DISTRIBUIȚI

Marți, 28 februarie, Apele Române Banat a prezentat situația hidrologică actualizată! Astfel, râul Bega este în scădere la stațiile hidrometrice Balinț și Chizătău, aflându-se în cod portocaliu hidrologic.

Din păcate, creșteri de debite și niveluri prin propagarea viiturii, cu depășirea cotei de atenție de cod galben, se înregistrează pe râul Timiș, la stația hidrometrică Grăniceri și pe râul Bârzava, la stația hidrometrică Partoș.

Amintim că Administrația Bazinală de Ape Banat Timișoara a intervenit cu măsuri urgente pentru a diminua pericolul inundațiilor pe râurile Bega și Timiș.

În urma precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele zile pe întreg spațiul hidrografic Banat și căzute peste stratul de zăpadă deja existent, s-au produs creșteri de debite și niveluri pe toate cursurile de apă, cu depășiri ale cotelor de apărare.

În această dimineață, luni 27 februarie, a fost emis un cod roșu de inundații pe râul Bega, la stația hidrometrică Făget.

Conform regulamentului de exploatare a nodului hidrotehnic Coștei, ABA Banat a închis stăvilarul pentru a nu mai primi un aport de apă suplimentar de pe râul Timiș pe râul Bega.

Luni între 20.00-22.00, a fost atins vârful viiturii  de pe râul Bega, la Balinț!

Nou cod roșu de inundații pe Bega, acum la Balinț! Echipele ARB în localitatea Răchita (judetul Timiș) au intervinit cu saci umpluți cu nisip alaturi de ISU Banat pe dig mal stâng al Begăi.

În localitatea Bodo, județul  Timiș, s-a intervenit cu o pompă de debit mare care să evacueze apa acumulată în spatele digului din cauza scurgerilor de pe versanți și ai afluenților mici.

Luni 27 februarie, în comuna Balinț, satul Bodo, la ora 20:30, erau 56 de gospodării inundate. Echipajele ISU au acționat cu 4 motopompe, iar Apele Române Banat cu o motopompă de capacitate mare, 1.300 mc / oră. Nicio casă nu a fost inundată în Bodo, oamenii sunt în siguranță. Noaptea de luni se aşteptau ninsori slabe în amonte, în estul județului.

Comentarii

comentarii