Acasă Sănătate Medicii de familie din Timiş, solidari cu colegii din ţară

Medicii de familie din Timiş, solidari cu colegii din ţară

DISTRIBUIȚI

Medicii de familie din Timiş sunt solidari cu colegii lor din ţară şi susţin protestele. Joi, ei depun la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate un document de poziţie unic pe ţară, care cuprinde lista cu revendicări.
„Considerăm că birocratizarea excesivă îi afectează în primul rând pe pacienţii noştri, iar noi, ca medici de familie, ne deprofesionalizăm, pentru că timpul acordat actului medical este din ce în ce mai scurt. De asemenea, funcţionalităţile din sistemul informaţional unic integrat afectează în aceeaşi măsură calitatea actului medical”, spune preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, dr. Claudia Iftode.
Printre revendicările medicilor de familie se află şi solicitarea alocării unui procent de 6% din PIB pentru Sănătate, din care 12% să fie alocat medicilor de familie.

***

Principalul neajuns al sistemului informatic al actului medical îl reprezintă blocajele inerente ce pot apărea. Dacă în „viaţa anterioară” medicul îi dicta asistentei ce să scrie în fişa de observaţie şi pe reţetă, acum totul se petrece pe calculator, iar cel care scrie este medicul. Internetul se poate bloca, poate cădea reţeaua, introduci o cifră greşită sau scrii cu majusculă în loc de minusculă şi sistemul îţi afişează eroare şi trebuie să reiei totul de la început şi să pierzi mult timp. Iar dacă mai apare şi o pană de curent … vii altă dată. Acesta, de fapt, este cam singurul neajuns, foarte enervant şi pentru pacient, şi pentru medic.
Dar, în sălile de aşteptare nu mai sunt cozile de oameni care dădeau năvala buluc să intre primul pe uşa cabinetului medicului, pentru că vizita la medicul de familie se face pe bază de programare civilizată. Mai dă programările peste cap câte o mămică ce vine cu bebeluşul care are febră sau vreo alt urgenţă, dar atmosfera este mult mai civilizată decât înaintea introducerii listei cu programări.
Pe de altă parte, sistemul informatic a fost introdus după … reţete eliberate unor decedaţi, în perioada în care „plafonul” pentru compensate şi gratuităţi era epuizat în 20 de minute. Să nu uităm.
Concluzie: medicina e grea, nu e uşor deloc să fii medic, mai ales de familie, informatizarea sistemului are şi laturi negative, poate crea şi blocaje. În acei timpi „morţi”, mai poate răsufla şi medicul, dacă nu este solicitat să dea consultaţii la telefon.

Comentarii

comentarii