Acasă Eveniment Medicii din Timişoara îşi cer drepturile printr-un memoriu adresat ministrului Eugen Nicolăescu

Medicii din Timişoara îşi cer drepturile printr-un memoriu adresat ministrului Eugen Nicolăescu

DISTRIBUIȚI

sindicatul medicilor -foto dr olimpia oprea si arafat vineri 15 martieAcordarea sporului de 25% pentru personalul sălilor de naştere, din laboratoarele de analize medicale şi din secţiile de neonatologie din Timişoara,  este una dintre solicitările cuprinse în Memoriul adresat ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de către dr. Olimpia Oprea, preşedintele Sindicatului medicilor “Materna”, şi oferit personal, secretarului de stat, prof. dr. Raed Arafat, vineri 15 martie, la Bucureşti.

Mai multe fonduri europene pentru sănătate

Acest spor ar trebui să se acorde conform legii încă din 2008, prevăzut de ordinul ministrului Sănătaţii în 2010, şi a fost solicitat de sindicat în repetate rânduri. De asemenea, prin memoriu se mai cere acordarea sporului de 50% pentru medicii de specialitate chirurgicală (şi pentru medicii de specialitate obstetrică-ginecologie), respectiv sporul de 50 % din salariul de bază pentru condiţii de muncă periculoase – drepturi prevăzute de OMS. Mai multe fonduri atrase şi salariile rezidenţilor majorate. Dr. Olimpia a spus că s-a întâlnit cu dr. Arafat, la sfârşitul săptămânii trecute, în capitală, la Palatul Parlamentului, unde a participat la ,,Atelierul de lucru privind capacitatea de absorbţie a României a fondurilor structurale pentru sănătate în perioada 2014 – 2020” şi la dezbaterea ,,Reforma sistemului de sănătate din România în contextul legislativ European”. Dintre participanţi îi mai amintim pe comisarul european Dacian Cioloş, pe europarlamentarul Norica Nicolau, pe dr. Victor Eşanu, preşedintele sindicatului ,,Camera Medicilor” Cluj, şi dr. Florin Chirculescu, preşedintele sindicatului ,,Dr. Ioan Cantacuzino” Bucureşti. Arafat a promis că, din iunie, salariile rezidenţilor vor creşte. De asemenea, vor fi atrase mult mai multe fonduri europene pentru sănătate.
 
Serviciu de gardă extenuantă de 29 ore

O altă cerinţă este plata gărzilor pentru medicii rezidenţi. “Arătăm că echipa de gardă de urgenţă obstetrică- ginecologie este formată din cel puţin 5 medici, fiind plătit doar şeful gărzii, ceilalţi medici efectuând muncă pro bono, încălcându-se astfel dispoziţiile Codului Muncii şi ale art. 41 din Constituţia României referitoare la protecţia muncii.  De asemenea, am semnalat încălcarea dispoziţiilor Codului Muncii în ceea ce priveşte programul de odihnă al medicilor, care sunt puşi în situaţia ingrată de a munci încontinuu, în serviciul de gardă, de la ora 8 dimineaţa până a doua zi la ora 13 (29 de ore). Acest lucru se întâmplă în principal datorită lipsei de personal şi a lipsei de fonduri bugetare. Nivelul de salarizare redus al medicilor reprezintă principalul motiv de nemulţumire şi reprezintă un afront adus unor oameni care practică o profesie ce implică o mare responsabilitate, o pregătire iniţială de mulţi ani precum şi o perfecţionare continuă. Domnule Ministru, vă rugăm respectuos să luaţi măsuri pentru a se aplica  prevederile legislative în vigoare, să militaţi pentru creşterea fondurilor alocate sistemului sanitar şi să vă menţineţi poziţia de apărător al drepturilor pacienţilor, dar şi al angajaţilor din sistemul sanitar”, se arată în memoriul semnat de dr. Oprea.

.

Comentarii

comentarii