Acasă Politica Mega scandalul Kerosen – o diversiune ca la carte

Mega scandalul Kerosen – o diversiune ca la carte

DISTRIBUIȚI

            Relativ recent, în România, DIICOT a explodat o super bombă care, după ce a fost preluată de mai toată presa, a ajuns și la Washington. Așa numita ,,Afacere Kerosen”. Care ar fi afectat grav aeronavele militare ale flotei noastre aeriene, dar și pe cele utilizate de forțele americane, fiind pusă, astfel, într-un grav pericol, apărarea flancului sud-estic NATO. Un atac la siguranța națională, executat de o societate românească. În câteva zile, însă, Ministerul Apărării Naționale a dezumflat, printr-un singur comunicat, mega scandalul. Cei care l-au pus, însă, la cale, și-au făcut treaba. Ca la carte!

            În 2017, după ce a trecut prin toate filtrele existente, o societate comercială, Jetfly Hub, deținută de Dan Berendel, în parteneriat cu un cetățean american, a inaugurat, cu mare fast, la Ploiești, un terminal, al cărui obiectiv era livrarea de kerosen pentru avioanele MIG-21 Lancer din dotarea Forțelor Aeriene Române și, totodată, a aeronavelor militare americane care acționează pe flancul sud-estic NATO. La inaugurare, au fost prezenți ambasadorul Statelor Unite la București, înalți oficiali români, precum și reprezentanți ai Pentagonului și ai NATO. Kerosenul era livrat de societăți comerciale agreate de partenerul nostru strategic, care dețin rafinării în Grecia și Turcia, și care, în mod curent, au aprovizionat flota a șasea americană și bazele militare ale aliatului nostru strategic de la Incirlik. Și ce a urmat? Nici nu a demarat bine această afacere, când, printr-o manipulare ca la carte, presa din România a fost brusc asaltată de o informație pe cât de uluitoare, pe atât de falsă, și anume că respectivul combustibil, kerosenul, era contrafăcut și a deteriorat aeronavele militare, române și americane acestea fiind, din motivul de mai sus, consemnate la sol. Presa din România a mușcat momeala și a mediatizat intens, câteva zile, acest caz. Cu atât mai mult, cu cât DIICOT deschisese și un dosar penal în acest sens, reținându-i pe prezumtivii vinovați și blocând, practic, activitatea societății. Ministerul Apărării s-a mișcat greu, dar, în cele din urmă, asaltat de întrebările insistente ale jurnaliștilor, a precizat, printr-un comunicat, că nici măcar nu s-a pus problema kerosenului contrafăcut. Că dat fiind sistemul extrem de bine conceput al modului în care este controlat acest combustibil de către autoritățile militare, ar fi fost cu neputință ca el să pună în pericol, în vreun fel, aeronavele militare, și deci și consemnarea la sol a acestora din cauza kerosenului contrafăcut, era o pură invenție.

            Și cu toate acestea, scandalul generat artificial și peste care a turnat gaz un procuror de la DIICOT Ploiești, și-a produs efectul. Blocarea activității societății Jetfly Hub a determinat forțele aeriene române și americane, să accepte, de voie, de nevoie un alt furnizor, în condițiile în care activitatea Jetfly Hub era blocată. În prezent, aeronavele noastre și cele ale forțelor aeriene americane staționate în România, se alimentează cu kerosen din Kazahstan la un preț mult mai mare. Cineva a urmărit acest obiectiv și a câștigat. Oare cine?

            Dar dacă nu reprezentanții Jetfly Hub au încălcat regulile jocului, atunci înseamnă că adevărul trebuie să iasă cumva la lumină. Altcineva se face vinovat, probabil din simplă lăcomie, dacă nu cumva dintr-un motiv mai grav, de sabotare deliberată a intereselor româno-americane din flancul sud-estic NATO. Este oare capabil, cel mai performant serviciu secret pe care îl avem, cel al Ministerului Apărării, să facă lumină în acest caz? Vor fi documentați și sancționați, conform legii cei vinovați? Va răspunde, în vreun fel, și reprezentantul DIICOT Ploiești, care, din neștiință sau din rea-credință, a decapitat un furnizor român de kerosen, în favoarea unui furnizor străin?

Comentarii

comentarii