Acasă Actualitate Mezzosoprana născută la Timișoara, la operele din San Francisco și New York

Mezzosoprana născută la Timișoara, la operele din San Francisco și New York

DISTRIBUIȚI

Mezzosoprana Judit Kutasi, născută în 1986 la Timișoara, crescută la Moșnița Nouă, cucerește marile scene ale operei. După Scala din Milano, a urmat recent a debutat la Opera din San Franciso, iar în 2024 va ajunge la Opera Metropolitană din New York.

“Totul a început în școala generală, atunci când profesorii ei și-au dat seama că din tot ceea ce învăța ea la școală, singurul lucru care părea să o intereseze cu adevărat era muzica. Părinților li s-a pus în vedere acest lucru, că fiica lor pare să aibă talent, așa că ei au cerut și alte opinii. Iar astfel, Judit a ajuns să facă lecții de pian în particular, respectiv să învețe să cânte la violoncel – și să fie mutată la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, la recomandarea profesoarei sale de pian. Însă o operație suferită la încheietura mâinii din cauza unui chist a făcut ca Judit să trebuiască să abandoneze pianul, dar și violoncelul. Iar atunci, lui Judit i s-a descoperit vocea”, scrie siteul descultaprintimisoara.ro.

„Trebuie să fii dedicată 100%. Și cel mai important, să ai visuri mari și să crezi în ele. Nu se întâmplă nimic peste noapte și nu există o poțiune magică. Trebuie să crezi în tine ca artist și trebuie să afli ce poți oferi în lumea operei: „acel ceva special” al tău, pentru că lumea asta caută, ceva special, nemaiauzit și nemaivăzut”, a spus  Judit Kutasi, pentru sursa citată.

Atunci când a absolvit liceul, Judit s-a mutat la Oradea pentru a studia acolo. După ce a absolvit Facultatea de Muzică de la Oradea, s-a înscris la un master la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Apoi s-a mutat în Elveția, unde a fost angajată la Opera din Zürich.

Iar de aici încolo, cariera ei a început să se dezvolte fulminant.

“S-a mutat în Germania între timp (unde locuiește și acum), însă călătorea peste tot în lume. Urmăream ce posta pe Facebook: într-o lună cânta aici, în luna următoare, dincolo, apoi într-un alt loc. A ajuns pe scenele multor opere din Europa. A cântat în Berlin, München, Budapesta, Londra, Hanovra, Hamburg, Paris, Verona, Barcelona, Las Palmas, Modena, Toulouse, Roma, Piacenza, Genova, Padova, Edinburgh, Geneva, Amsterdam, Rotterdam, Stockholm… A cântat și în afara Europei: în Tel Aviv, Israel, respectiv la Santiago, Chile… Uneori este dificil să urmărești pe unde mai cântă Judit”, mai scrie siteul descultaprintimisoara.ro.

În octombrie 2023, Judit Kutasi și-a făcut debutul în SUA. Cântă pe scena Operei din San Francisco: este Ortrud în „Lohengrin” de Richard Wagner. În februarie 2024 va cânta la Opera Metropolitană din New York: a obținut rolul lui Preziosilla în „La forza del destino”.

În acest sezon 2023/2024 a cântat deja în München și Copenhaga, iar după San Francisco urmează să ajungă, în plus față de New York, la Amsterdam, Berlin, Salzburg, St. Louis și Budapesta.

Comentarii

comentarii