Acasă Actualitate Ministrul Sănătăţii vrea să fie încheiate parteneriate între spitale din vestul ţării...

Ministrul Sănătăţii vrea să fie încheiate parteneriate între spitale din vestul ţării şi din Ungaria

451
DISTRIBUIȚI

spitalMinistrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, joi, la Arad, că are în vedere realizarea unor parteneriate între spitale din vestul României şi unele din Ungaria, astfel ca unele specializări medicale să existe doar într-una dintre cele două ţări.
„Avem în vedere să creăm o strategie comună în domeniul sanitar cu autorităţile din Ungaria, pe termen mediu şi lung. Pentru că, dacă la Arad există o specializare foarte bună, nu e sigur că ea trebuie să mai existe şi în Ungaria, la Mako sau Szeged, mai ales după ce vom intra în Spaţiul Schengen. Şi invers este valabil la fel. În prezent, foarte mulţi cetăţeni români pleacă în străinătate, ceea ce mă determină să cred că o strategie comună de dezvoltare a serviciilor medicale este binevenită”, a declarat Attila Cseke.
Ministrul a mai spus că trebuie urmărite domeniile în care partea română este deficitară. „Poate sunt unele domenii în care noi suntem mai buni şi ar putea să vină bolnavii din Ungaria să se trateze la noi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Attila Cseke a mai susţinut că descentralizarea sistemului sanitar din România este un proiect primordial al Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010, urmând să se realizeze în prima jumătate a anului. „Practic, avem un sistem în care clădirile sunt ale autorităţilor care finanţează reabilitarea, în timp ce managementul aparţine ministerului. Acest sistem trebuie eficientizat, din punctul meu de vedere, pentru că nu se ştie nici măcar la cine este răspunderea primordială. O soluţie este ca clădirile să revină statului, după care să dăm posibilitatea administraţiilor să se ocupe de management, fapt care poate eficientiza cheltuirea banului public”, a susţinut ministrul.
Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit joi cu autorităţile locale din Arad şi va participa la inaugurarea primului spital clinic privat din municipiul Arad, investiţie cifrată la 10 milioane de euro.
Sursa: NewsIn

Comentarii

comentarii