Acasă Actualitate Mitropolitul Ioan al Banatului a fost în liturghia tăcerii

Mitropolitul Ioan al Banatului a fost în liturghia tăcerii

DISTRIBUIȚI

„Omule, nu eşti vrednic să te împărtăşeşti? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei (…) nu eşti vrednic să le auzi”, spune Ioan Gură de Aur.
Există o categorie specială de semeni ai noştri care deşi nu aud sunt vrednici să se împărtăşească pentru că lumea lor este tăcere. Sunt surdomuţii, pentru care biserica ortodoxă timişoreană a întemeiat în 2002 serviciul religios cu interpret, fiind unica de acest fel din vestul ţării.
Mitropolitul Ioan al Banatului a participat duminică la o astfel de liturghie „tăcută”, în mijlocul hipoacuzicilor (surdomuţilor), „tradusă” de părintele Eugen Bendariu în limbaj mimico-gestual pentru credincioşii care au acest neajuns.
Zeci de credincioşi cu deficienţe de auz şi de vorbire din Timişoara au venit încă de la orele dimineţii, la rugăciunile din fiecare duminică şi care se ţin în demisolul bisericii Parohiei Timişoara-Iosefin, pentru a se pregăti de Sfânta Liturghie.
Părintele Eugen Bendariu este singurul preot din vestul ţării care a urmat o pregătire specială pentru a le putea transmite cuvântul lui Dumnezeu prin limbajul mimico-gestual şi dactil celor care simt nevoia de a fi aproape de Mântuitor.
În fiecare duminică, hipoacuzicii credincioşi ortodocşi vin aici, iar astăzi au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe ÎPS Mitropolit Ioan al Banatului, care le-a oferit daruri după liturghie şi le-a mângâiat sufletele.
Deşi nu l-au auzit pe Părintele Mitropolit Ioan, aceştia i-au putut citi pe buze vorbele bune, iar prin gesturile ÎPS au desluşit chemarea de a fi apropiaţi unii de alţii.

***

Fiind o categorie specială, sigur că şi veniturile lor sunt foarte modeste, iar biserica îi ajută, preotul Eugen Bendariu făcând vizite pastorale în casele lor şi la sediul filialei Timişoara a Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, unde stă de vorbă cu ei şi se implică în rezolvarea urgentă a problemelor cu care aceştia se confruntă.
În prezent, comunitatea, singura din partea de vest a ţării, cuprinde aproximativ 300 de persoane, fiind păstorită din 2002, de părintele Eugen Bendariu.
Prin intermediul Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Timişoarei şi al parohiei, membrii mai nevoiaşi ai acestei comunităţi primesc pachete cu alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi obiecte de strictă necesitate, iar pentru copiii lor, Parohia Timişoara-Iosefin oferă jucării şi dulciuri cu diferite prilejuri creştine, aşa cum a fost şi duminică 30 aprilie 2017.

Comentarii

comentarii