Acasă Eveniment Mănăstirea Almăj-Putna – oază de linişte şi duhovnicie, în Caraş-Severin

Mănăstirea Almăj-Putna – oază de linişte şi duhovnicie, în Caraş-Severin

DISTRIBUIȚI

Situată în frumoasa vale a Almăjului, Mănăstirea Almăj-Putna, din judeţul Caraş-Severin, cu Hramul „Schimbarea la faţă”, 6 august, găzduieşte o oază de linişte şi duhovnicie pentru credincioşii din această zonă. Valea Almăjului a reprezentat întotdeauna o zona aparte a Banatului Montan, făcând parte din cele opt districte medievale bănăţene privilegiate.

Începuturile

În zonă nu se găseşte nici o aşezare urbană, localitatea Bozovici suplinind rolul acesteia. Totodată, zona nu este străbătută de nici o cale ferată, locuitorii având acces doar la o şosea naţională. Din punct de vedere etnografic şi folcloric, zona este deosebit de bogată, complexul mulinologic de pe Valea Rudăriei fiind un exemplu concludent.

Începuturile acestei mănăstiri coincid cu iniţiativa lui Luca Zăvoianu, fiu al satului Putna, care a donat terenul cu scopul construirii unei mănăstiri pe frumoasa vale a Almăjului. Piatra de temelie a mănăstirii a fost aşezată la data de 6 august 1996 de către Preasfinţitul Episcop Laurenţiu Streza, credincioşii din parohiile învecinate urmând să depună eforturi importante pentru concretizarea aşezământului monahal.

Viaţa călugărească propriu-zisă a luat fiinţă la începutul lunii martie 1997, când ieromonahul Sava Gana, împreună cu alţi călugări, au preluat administrarea schitului. Prin osteneala călugărilor şi contribuţia oamenilor de bine s-a concretizat construcţia unui paraclis de vară, a corpului de chilii, a paraclisului de iarnă şi a unui sector agro-zootehnic pe un teren aflat în apropierea schitului. În anul 1999, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicat schitul cu hramul „Schimbarea la faţă a Mântuitorului Iisus Hristos” la rang de mănăstire.

Actualmente, obştea monahală întreprinde pe mai departe lucrări de amenajare a corpului de chilii, fiind deopotrivă un loc de viaţă duhovnicească, de întărire în dreapta credinţă şi mulţumire sufletească pentru credincioşii care calcă pragul acestei mănăstiri.

Tradiţionalul hram al mănăstirii

Şi în anul acesta, ca în fiecare an, sâmbătă, 6 august, sunt aşteptaţi la praznicul „Schimbării la Faţă” a Mântuitorului Iisus Hristos sute de credincioşi, pentru a participa la rugăciunile şi slujbele care se oficiază de către preoţii şi monahii de aici. La praznicul „Schimbării la Faţă” a Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, va participa la tradiţionalul Hram al Mănăstirii Almăj-Putna, unde va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul de vară amenajat în incinta mănăstirii.

De asemenea, în duminica a VIII-a după Rusalii, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, va fi prezent în mijlocul credincioşilor Parohiei Prilipeţ din Protopopiatul Băile-Herculane. Cu ocazia acestei vizite pastorale, va oficia, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie arhierească. Biserica parohială are hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi este păstorită din anul 1980 de către părintele Pavel Iovănescu.

Comentarii

comentarii