Acasă Cultura Mănăstirea Teiuş, sub semnul minunii şi al liniştei sufleteşti, în judeţul Caraş-Severin

Mănăstirea Teiuş, sub semnul minunii şi al liniştei sufleteşti, în judeţul Caraş-Severin

DISTRIBUIȚI

Pentru a se ajunge la Mănăstirea Teiuş din Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, trebuie să treci prin parcul Teiuş, apoi traversezi calea ferată în direcţia nord-est, 3 km până la sfântul lăcaş.

Hramul mănăstirii are loc în fiecare an cu prilejul Adormirii Maicii Domnului, 15 august. Acces rutier: D.N. Orşova – Caransebeş, iar acces feroviar, Gara Caransebeş.

 

Hramul

Istoria aşezământului monahal din Teiuşul Caransebeşului începe prin dorinţa ieromonahului Justinian Tibil de a ctitori o mănăstire în apropierea Caransebeşului. Prima liturghie s-a oficiat în data de 17 iulie 1999, într-o bisericuţă construită din tablă ondulată, pentru săvârşirea Sfintelor Slujbe. Piatra de temelie s-a aşezat la data 15 august 1999 de către preasfinţitul Laurenţiu Streza, au urmat demersurile de construire care, după mărturisirea obştii monahale, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, au primit un avânt neaşteptat. După construirea şi târnosirea bisericii, a urmat altarul de vară al mănăstirii, iar mai apoi stăreţia şi anexele gospodăreşti aferente corpului de chilii.

Astăzi, Mănăstirea Teiuş primeşte în curtea ei credincioşi din Caransebeş şi împrejurimi, care se liniştesc şi primesc alinare sufletească în curtea aşezământului monahal frumos împodobită asemenea unei înmiresmate grădini cu flori. La Praznicul „Adormirii Maicii Domnului”, Mănăstirea Teiuş din Caransebeş şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, mulţime de credincioşi, alături de preoţi din Episcopia Caransebeşului, au poposit în rugăciune şi cântare la aşezământul monahal.

Posibilităţi de cazare pentru opt persoane

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi la invitaţia părintelui arhimandrit Justinian Tibil, stareţul mănăstirii, anul acesta, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Litrughie au fost date de către corul „Armonia” al catedralei vechi din Arad, dirijat de către maestrul Ovidiu Boar.

La slujbă au participat autorităţi centrale, judeţene şi locale, precum şi un impresionant număr de credincioşi care participă an de an la sărbătorirea hramului mănăstirii. Cuvântul de învăţătură i-a aparţinut Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, care a precizat: „Suntem adunaţi aici, pe culmile Caransebeşului, într-un loc sfinţit, pentru a cinsti aşa cum se cuvine praznicul acesta mare şi luminat de astăzi, Praznicul Adormirii Maicii Domnului, sau cum se numeşte în popor Sfânta Măria Mare. De la începutul vieţii Sale, tot ce s-a întâmplat cu această persoană, pe care noi o numim într-un mod simplu, dar atât de profund Maica Domnului, sau Fecioara Maria, a stat sub semnul minunii, sub semnul purtării de grijă al lui Dumnezeu, sub semnul intervenţiei minunate pe care Bunul Dumnezeu o are pentru noi oamenii în această lume”.

„Praznicul de astăzi al „Adormirii Maicii Domnului”, face parte din sărbătorile importante închinate Sfinte Fecioare Maria, prin care biserica aduce prinos de recunoştinţă Născătoarei de Dumnezeu, pentru că aceasta a contribuit la mântuirea neamului omenesc. Sărbătoarea de astăzi a „Adormirii Maicii Domnului” ne aminteşte de mutarea de pe pământ la cer a Sfintei Fecioare Maria. Este un praznic de întristare, pe de o parte, în sensul că Maica Domnului se mută din viaţa aceasta pământească la viaţa cea fără de sfârşit, dar este şi un praznic al bucuriei pentru că Maica Domnului a fost înălţată de însuşi Fiul ei la cer, astfel trupul ei nu a gustat niciodată stricăciunea”, ne-a mărturisit părintele arhimandrit Constantin Timiş, exarhul mănăstirilor Episcopiei Caransebeşului.

La final, Preasfinţitul Părinte Siluan, soborul de preoţi şi diaconi, invitaţii, oaspeţii şi oficialităţile Judeţului Caraş Severin, precum şi credincioşii, au participat la o agapă frăţească, oferită de către obştea Mănăstirii Teiuş, cu prilejul acestui fericit eveniment. Mănăstirea are 4 vieţuitori, iar
posibilităţi de cazare sunt pentru 8 persoane.

Comentarii

comentarii