Acasă Actualitate Muzeul Banatului din Timişoara scoate în expoziţie internaţională copacul din San Martino...

Muzeul Banatului din Timişoara scoate în expoziţie internaţională copacul din San Martino del Carso

DISTRIBUIȚI

Trunchiul de prun a rămas singurul „supravieţuitor” al masacrului din oraşul italian, din Primul Război Mondial

Istoricul Vasile Dudaş, cercetător la Muzeul Banatului din Timişoara, pleacă miercuri, 6 mai, în Italia, unde însoţeşte o piesă de patrimoniu mai rar întâlnită.

Un trunchi de copac, care trece bine de suta de ani şi care a fost martor ocular la primul atac armat cu gaze toxice dintre forţele beligerante din Primul Război Mondial, care a avut loc în localitatea italiană San Marco del Carso.
„Noi păstrăm un trunchi de copac din localitatea italiană San Martino del Carso, unde nu a mai rămas piatră pe piatră, după ce Italia (care tocmai se alăturase Antantei) a întors armele împotriva Armatei Austro-Ungare (parte a Puterilor Centrale, alături de Germania), iar soldaţii italieni voiau să străpungă frontul austro-ungar. (…). În acel măcel bestial (iulie 1915, n.r.) au fost prinşi şi ucişi şi soldaţi din Corpul VII Armată din Timişoara, din care făceau parte şi Regimentele 61 Infanterie Timişoara şi 46 Caransebeş. (…). Aceste încleştări violente au făcut să cadă zeci de mii de oameni, mărturie stând cimitirele din zonă. În august 1915, când italienii au reuşit să străpungă frontul, armata austro-ungară a fost nevoită să se retragă câţiva km, iar cineva din Regimentul 61 Infanterie Timişoara a considerat că acest copac, care a fost martor ocular – după cum se văd şi cartuşele din el – a fost un punct de reper atât pentru armata austro-ungară, cât şi pentru italieni şi a considerat că ar fi bine să fie păstrat acest copac pentru a aminti generaţiilor viitoare de violenţele care au avut loc acolo. Aşa a ajuns acest copac, la început, în micul Muzeu al Regimentului 61 Infanterie Timişoara şi apoi la Muzeul de Istorie a Banatului”, susţine istoricul Vasile Dudaş.
Acum, un grup de speologi din San Martino del Carso au decis să organizeze o expoziţie, iar iniţiativa lor a avut un ecou deosebit şi a ajuns sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Italiei. „S-a considerat că e bine să aibă loc o expoziţie şi în Muzeul din San Marco del Carso, în perioada mai 2015 – mai 2016, marcând perioada în care, în urmă cu un veac, au avut loc acele crâncene lupte, iar colegii din Italia ne-au rugat să le ducem spre expunere şi acest trunchi de copac”, spune Vasile Dudaş.
Trunchiul de copac şi-a câştigat locul cuvenit în panteonul valorilor de patrimoniu a Muzeului de Istorie a Banatului, iar instituţia timişoreană a primit acceptul Ministerului Culturii pentru a-l scoate din ţară.

 

Comentarii

comentarii