Acasă Actualitate Muzeul de la Parța, cu replica sanctuarului neolitic vechi de peste 6.000...

Muzeul de la Parța, cu replica sanctuarului neolitic vechi de peste 6.000 de ani, inaugurat de Ziua Națională a Culturii – foto

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului a sărbătorit Ziua Națională a Culturii inaugurând Punctul Muzeal de la Parța, care adăpostește și replica unui sanctuar neolitic vechi de peste 6000 de ani.

Astăzi muzeul a fost vizitat de copiii mai multor școli, în cadrul „Săptămânii altfel”.

“Ne-am gândit la generațiile tinere, la copiii noștri. Ei sunt viitorul. Vrem să-I familiarizăm cu ce înseamnă acest segment cronologic pentru istoria noastră. Vom avea cu ei ateliere, de asta am și regândit muzeul, să putem să facilităm accesul în interiorul sanctuarului. Încercăm să învățăm prin a atinge, prin a participa… Vrem să-i învățăm cum funcționau casele din văiugă, să le arătăm care au fost îndeletnicirile primare ale oamenilor din perioada respectivă, vom face ateliere despre cum se gătește, cum se țesea, vor vedea cum s-au transformat anumite îndeletniciri”, a spus Andrei Bălărie, directorul adjunct al Muzeului Banatului.

Deocamdată muzeul de la Parța nu va avea un program permanent pentru vizitatori. Și asta pentru că cei de la muzeu au posturile blocate și nu au specialiști care să fie angajați pentru locația aflată la 18 kilometri de Timișoara. Așa se face că vizitarea muzeului se va face doar prin programare prealabilă și doar pentru grupuri organizate.

“Pentru publicul general, momentan, având în vedere legislația care nu ne permite să efectuăm angajări, putem să deschidem muzeul doar pe bază de programare. Pentru că va trebui tot timpul să dislocăm o persoană care să vină la Parța și să facă ghidajele”, a mai spus Andrei Bălărie.

Punctul muzeal de la Parța a fost construit din fonduri transfrontaliere România-Serbia, părții românești revenindu-i o investiție în jur de 400.000 de euro.

Muzeul adăpostește replica sanctuarului neolitic, descoperit pe malul Timișului, în anii ’70, care se află din anii 80, într-o încăpere de la parterul Castelului Huniade.

Comentarii

comentarii