Acasă Actualitate Muzeul Premierelor de la Timişoara

Muzeul Premierelor de la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Interviu cu inventatorul Remi Rădulescu –iniţitorul acestui important proiect pentru Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021

Celebrul inventator Remi Rădulescu a înregistrat la OSIM Muzeul Premierelor Timişorene Bănăţene Naţionale Europene şi Mondiale şi a făcut şi pasul doi: a găsit şi sediul unde va fi înfiinţat – la etajul doi la Casa Tineretului Timişoara. Pentru început, aici vor intra 250 de premiere din Banat. Au fost identificate deja 200 de premiere din Timişoara, din  cele 1000.

ZdV: Nu sunt cam puţine 200 de premiere din cele 1000?

Remi RĂDULESCU (R.R.): Am decis ca pentru început să ne limităm la 200. Să nu uităm că şi Lugojul are premiere şi Jimbolia şi Caraş Severin. Am discutat cu o persoană importantă din Reşiţa şi i-am propus să pregătească 30-40 de premiere din toate domeniile. Dacă vom reuşi să creăm muzeul, va fi foarte bine. Sper să am sprijin de la oamenii de cultură, de la oamenii politici şi de afaceri şi de la autorităţi pentru punerea în funcţiune a Muzeului Premierelor de la Timişoara. Toţi vom avea de câştigat, nu doar oraşul, ci întreaga zonă şi toţi cetăţenii. Cu atât mai mult, cu cât în 2021 Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană. În decembrie 2018, eu vreau ca acest obiectiv să fie inaugurat.

ZdV: Ce va cuprinde muzeul?

  1. R.: Vor fi 250 de exemplare sub formă de tablouri sau machete şi obiecte concrete. Un tablou va avea un metru pătrat sau doi metri pătraţi. De asemenea, va fi creat şi un muzeu digital. M-a impresionat foarte tare Muzeul digital de la Zagreb, pe care l-am vizitat şi m-a inspirat. Am luat deja legătură cu o firmă din Ungaria. Preţul ar ajunge până la 20.000 euro.

ZdV: Se pot atrage fonduri de la Uniunea Europeană pentru  proiect?

  1. R.: Se pot atrage, numai că banii vor veni foarte greu şi târziu, iar noi vrem să inaugurăm muzeul înainte de 2021. Cel mai simplu ar fi ca sponsori principali să fie Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. Eu sunt dispus să pun 10% din sumă pentru finanţarea proiectului. Sper să reuşim să îl facem, pentru Timişoara. Am văzut la Zagreb că au 13 muzee din toate domeniile. Pe două am reuşit să le vizitez. Am văzut muzee multe în lume şi m-au inspirat. Mă pasionează foarte mult domeniul. De exemplu, în Istanbul am văzut Muzeul Imperiului Otoman. A fost extraordinar. La Muzeul Nikola Tesla din Zagreb se merge prin curte cu tramvaiul. Aşa e de mare. Măcar cele 250 de premiere să le putem expune aici, la Muzeul Premierelor din Timişoara, la Casa Tineretului, unde spaţiul permite şi sunt mulţi vizitatori. Acolo este parcare şi un loc ideal.

ZdV: Acest muzeu va avea şi pagină online?

  1. R.: Sigur că da. Îl facem în toate variantele, dacă ne vom permite din punct de vedere financiar. Eu sunt foarte legat de Banat. M-am născut în Lugoj. Îmi place tot ce se întâmplă aici, de sute de ani. Am observat că nu avem muzee pe cât ar trebui. Sper să reuşim să ducem la sfârşit proiectul. Sper să ne vină în ajutor mulţi locuitori ai Timişoarei, dacă au exponate cu premierele care au avut loc aici. E un subiect de cultură care ar ajuta foarte mult oraşul, în perspectiva titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Toţi cei care pot contribui la punerea pe picioare a Muzeului Premierilor de la Timişoara şi eventualii sponsori, mă pot contacta la adresa remi_radulescu@yahoo.com, tel: 0722.341.280. Vom face o carte de onoare unde vor fi trecuţi toţi cei care au contribuit la înfiinţarea muzeului.

ZdV: Aţi stabilit când va avea loc Salonul de Invenţii în 2018?

  1. R.: În perioada 13 iunie -15 iunie va avea loc a patra ediţie a Salonului de Invenţii la Timişoara, înscris sub sigla Societăţii Inventatorilor din Banat.

 

 

 

Comentarii

comentarii