Acasă Actualitate Muzica românească, introdusă forţat în radiouri

Muzica românească, introdusă forţat în radiouri

DISTRIBUIȚI

Radiourile, obligate să difuzeze opere muzicale româneşti în 40% din timp

O propunere legislativă stârneşte critici, nedumerire şi nemulţumire în rândul oamenilor de radio, dar şi al ascultătorilor. Adoptată tacit de Camera Deputaţilor, legea prevede obligaţia radiourilor din România de a rezerva operelor muzicale româneşti 40% din timpul de difuzare. Propunerea legislativă iniţiată de parlamentarii Raluca Turcan, Brânduşa Novac (PDL), Victor Socaciu, Mădălin Voicu (PSD) şi Cristian Ţopescu (PNL) ar urma să modifice Legea audiovizualului.

 Proiectul stipulează că radiourile aflate sub jurisdicţia României au obligaţia să rezerve operelor muzicale româneşti cel puţin 40% din timpul de difuzare, în intervalul orar 06.00-14.00, cu excepţia timpului consacrat informaţiilor, manifestărilor sportive, jocurilor şi publicităţii. Camera decizională în privinţa acestui proiect este Senatul.

Nemulţumiri în ţară şi la Timişoara

Chiar dacă există legi asemănătoare şi în alte ţări din Europa, cum ar fi Franţa sau Italia, proiectul a atras un val de nemulţumiri din partea persoanelor aflate în funcţii de conducere la radiourile româneşti. Reprezentanţii radiourilor naţionale şi locale au reclamat lipsa calităţii în muzica românească, numărul mic de piese, încălcarea drepturilor omului şi a principiilor concurenţei la nivel european. „Este o exagerare. O modalitate de a ne întoarce la un naţionalism de foarte tristă amintire. Mai rămâne să se impună aceeaşi regulă în restaurante şi la nunţi. Este o încălcare a dreptului la exprimare liberă. Oricum, audiovizualul este o zonă super controlată de către autorităţi. Însăşi existenţa Consiliului Naţional al Audiovizualului, o instituţie extrem de politizată, reprezintă o încălcare a dreptului la liberă exprimare. De la control la cenzură e un singur pas”, a declarat Marian Odangiu, producător de programe radio şi preşedinte al Fundaţiei Vest pentru Jurnalism Regional şi Euroregional Timişoara. Pe de altă parte, există şi oameni de radio, în special de la radiourile de stat, dispuşi să accepte o asemenea reglementare. „Eu sunt de acord să ni se ceară să difuzăm producţii româneşti, dar acele producţii româneşti să fie în limba română. Sunt mulţi oameni care vor să asculte muzică în limba română, dar artiştii români cântă mai mult în engleză. Degeaba e artistul român. Dacă el cântă în engleză, ascultătorul care nu ştie limba respectivă nu înţelege nimic. Nu putem să dăm doar muzică de acum 20-30 de ani”, susţine Mihai Anghel, redactor-şef la Radio Timişoara.
 

Comentarii

comentarii