Acasă Actualitate Necuratul îşi bagă coada la biserica din Prinţul Turcesc

Necuratul îşi bagă coada la biserica din Prinţul Turcesc

DISTRIBUIȚI

Transferuri misterioase de preoţi şi multe acuze în Casa Domnului

Scandal bisericesc la cel mai înalt nivel, la Timişoara. Zeci de enoriaşi, dar şi mai mulţi membri ai consiliul parohial al Bisericii „Sf. Ilie” din zona Prinţul Turcesc sunt decişi să închidă porţile lăcaşului de cult. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care părintele Mircea Cricoveanu va fi mutat la altă parohie. Enoriaşii susţin că în spatele transferului misterios al părintelui Cricoveanu se ascund alte interese. Mitropolia Banatului ar dori preluarea cu forţa a clădirii fostei şcoli, situată chiar în spatele parohiei din Timişoara. Mega închiriere pe relaţia Mitropolia Banatului – Protopopiatul II

Mitropolia Banatului a anunţat deja scoaterea la concurs a postului părintelui Cricoveanu. Acesta ar urma să fie transferat, de la începutul lui aprilie, la biserica de pe Calea Martirilor. Părintele Cricoveanu este considerat un ghimpe în coasta Mitropoliei Banatului, conform mai multor enoriaşi, dar şi ai unor oficiali ai bisericii din Prinţul Turcesc. În februarie 2010, Mitropolia Banatului trimite un ordin preotului Cricoveanu, care la acea dată era părinte paroh, prin care cerea cedarea clădirii şcolii ce ţine de biserică. Clădirea urma să fie preluată de Protopopiatul II din Timişoara. Deoarece chiria impusă a fost considerată sfidătoare – 100 de lei pe lună -, consiliul parohial a votat împotrivă. De atunci, membrii din consiliul parohial al bisericii din Prinţul Turcesc suţin că a început o adevărată „vendeta” împotriva preotului Cricoveanu.

Vor să închidă biserica

De 50 de ani merge la aceeaşi biserică, deşi s-a mutat de câţiva ani la celălalt capăt al oraşului. A fost botezat la Biserica „Sf. Ilie”. A „schimbat” şase preoţi aici, s-a căsătorit şi copiii i-au fost botezaţi tot în lăcaşul de cult din Fabric. Pentru prima dată simte însă că necuratul şi-a băgat coada la Biserica „Sfântul Ilie” din Prinţul Turcesc. „Am trimis memorii cu zeci de semnături la Patriarhie şi la Mitropolia Banatului. Probabil vom merge la Mitropolie să ni se explice şi nouă de ce trebuie să plece părintele Cricoveanu. Am scris purul adevăr. Care sunt interesele? Vrem să ştim şi noi. Am înţeles că acum vor să-l mute şi pe preotul paroh Cosma de la noi, pentru a pune mâna pe clădire. Vom închide porţile biserici, dacă ni se bagă cu forţa alţi preoţi pe gât pentru interesele Mitropoliei”, ne-a spus Doru Şoşoi, omul care de peste 50 de ani merge, duminică de duminică, la biserica din Prinţul Tucesc.

Deheleanu: „Enoriaşii nu-l vor lăsa să plece”

În acest momemnt, la biserica Sf. Ilie, preot paroh este Sorin Cosma. Cricoveanu mai este doar teoretic pe funcţie până la transferul său la Biserica Martirilor. „În  marte 2010, părintele paroh Cricoveanu a fost destituit de Mitropolie. A fost imediat după ce nu am fost de acord să le dăm gratis clădirea fostei şcoli ce aparţine de biserica noastră. Ştiu că atunci a fost acuzat de incompetenţă. Am mers la Mitropolie şi le-am schimbat decizia. În octombrie 2010, părintele Cricoveanu a fost schimbat a doua oară, în locul său a fost numit preotul Cosma. Nu am mai zis nimic, pentru că Cricoveanu a rămas lângă noi, dar acum vor din nou să-l mute. Părintele Cricoveanu a realizat enorm aici şi enoriaşii nu-l vor lăsa să plece”, ne-a declarat Dumitru Deheleanu, membru în consiliul parohial al bisericii din Timişoara.

Mitropolia nu pare interesată de clădirea fostei şcoli…

Mitropolia Banatului susţine că enoriaşii vorbesc multe, dar nu cunosc situaţia reală. „Părintele Cricoveanu va pleca cu tot cu post la Parohia Martirilor, conform deciziei Consiliului Eparhial. Nu comentez motivele transferului. Dar dacă transferul s-a hotărât, era normal ca parohia să aibă doi preoţi titulari, aşa că postul a fost scos la concurs, doritorii îşi pot depune dosarele până pe 21 martie. Paroh rămâne părintele Cosma. Oamenii spun mult vizavi de clădirea fostei şcoli. În realitate, nu  a fost luată nicio hotărâre cu ce se va întâmpla cu acestă clădire. Mitropolia nu a luat nicio hotărâre. Clădirea e într-o fază avansată de degradare, e nevoie fie de o investiţie foarte mare, fie de demolare clădirii vechi şi construirea uneia noi”, spune preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitopoliei Banatului.

 

Comentarii

comentarii