Acasă Eveniment Nelu Balaş: “Am reuşit să oprim hoţiile extrem de grave de la...

Nelu Balaş: “Am reuşit să oprim hoţiile extrem de grave de la Regionala de Poştă Timişoara”

DISTRIBUIȚI

Două contracte comerciale extrem de împovărătoare, încheiate în perioada 2005 –2008, de persoane “imorale şi iresponsabile” au prejudiciat Centrul Regional Reţea Poştală (CRRP) Timişoara  cu 100.000 de euro anual. Este vorba de mentenanţa sistemelor IT şi cheltuielile cu menţinerea curăţeniei. Nelu Balaş, directorul CRRP Timişoara, a declarat, joi, 7 iulie, că a renunţat la aceste contracte aberante, care au făcut mult rău activităţii regionalei şi astfel au fost reduse cheltuielile cu 4 miliarde de lei vechi. “Am reuşit să oprim hoţiile extrem de grave de la Regionala de Poştă Timişoara”, a spus Balaş.

Alte contracte aberante

În acest moment, Poşta Română se află în buza prăpastiei şi se îndreaptă vertiginos către faliment, dacă nu se iau măsuri urgente de revigorare. Compania a intrat în vizorul Fondului Monetar Internaţional ca fiind cu mari probleme, iar Curtea de Conturi a făcut o analiză detaliată a întregii activităţi, pentru a se descoperi cauza acestei decăderi.
Balaş a prezentat câteva exemple de contracte comerciale, realizate la nivel naţional, care au subminat Poşta Română mai mulţi ani. Dacă pentru transportul valorilor se plăteşte până la 2 euro pe kilometru, poşta a plătit aproape 7 euro; pentru medicina muncii s-au plătit 360.000 de euro pe an; pe aparatele de aer condiţionat 114.000 de euro; pe întreţinere 600.000 de euro sau pe imprimante 356.000 de euro. Deşi poşta poate ajunge la cel mai îndepărtat cătun din ţară, s-au plătit peste 44 milioane de euro pentru transport aerian, iar pentru telefonie mobilă s-au dat 27 de milioane de euro. “Nu am văzut o companie IT care să repare ceva, dar s-a plătit. Contractele au fost încheiate de persoane imorale şi iresponsabile”, a spus Balaş. 

Toţi angajaţii poştei vor sta acasă două zile pe lună
 
Joi, 7 iulie, Nelu Balaş a organizat o întâlnire cu diriginţii de poştă din Regiunea de Vest –judeţele Caraş-Severin, Arad, Hunedoara şi Timiş. “Am încercat o analiză a activităţii până la nivel de poştaş, fiecare angajat să îşi justifice activitatea. Cu toţii suntem responsabili dacă vom rămâne pe piaţă sau nu. Totuşi, mesajul meu este că poşta nu va da faliment”, a spus Balaş. Cheltuielile totale ale companiei se ridică până la 80% numai cu personalul. De aceea s-a decis ca toţi angajaţii să stea acasă două zile pe lună, fără plată, până la sfârşitul anului 2011. În medie, salariul unui poştaş este de 700 – 800 de lei pe lună, iar astfel, venitul i se va reduce cu 10%. “Este răul cel mai mic. Se puteau reduce salariile cu 25% sau să fie tăiate bonurile de masă. În plus, se analizează chestiunea ca să fie redus sporul de conducere. Sperăm ca, de la 1 ianuarie, să intrăm în line dreaptă şi să ne revenim”, a spus Balaş. Interesant este că, deşi la nivel naţional vor fi trimişi în şomaj 2.000 de angajaţi la Regionala Timişoara nu va fi disponibilizat nimeni.
 

Comentarii

comentarii