Acasă Eveniment „NERA – prima Clinică de Recuperare Oncologică” va fi construită în Caraş-Severin

„NERA – prima Clinică de Recuperare Oncologică” va fi construită în Caraş-Severin

DISTRIBUIȚI

VIDEO

Fundaţia “Sfânta Irina” lansează Proiectul Nera, în scopul construirii Clinicii de Recuperare Oncologică, din România, în Slatina Nera, judeţul Caraş Severin, în aval de Cheile Nerei şi Rezervaţia Beuşniţa, într-o zonă lipsită de poluare. Proiectul a fost declarat câştigător în ianuarie 2011, urmând să înceapă şi construcţia.

Depistarea precoce, prevenţie şi cercetare

Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa este situat la limita sud-vestică a României,  în judeţul Caraş – Severin. Cuprinde o zonă carstică pe cursul mijlociu al râului Nera care constituie şi coloana vertebrală a Parcului.
Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa are o suprafaţă totală de 36758 ha.
Terenul pentru clinică este concesionat de la primăria locală pe o perioadă de 49 ani. Centrul de recuperare va fi organizat pe următoarele departamente: psihoterapie; kinetoterapie-fizioterapie; dietoterapie; învăţarea unui stil de viaţă corect; depistarea precoce; prevenţie şi cercetare.
Arhitectura funcţională va fi în stilul pavilionar „sanatorial” cu un corp central – baza de tratament şi 10 pavilioane aferente, 7 pentru bolnavi, cu 6 saloane (cu 1-2 paturi)- în total 42 paturi de spitalizare şi 3 pavilioane pentru departamentul de diagnostic şi administraţie.
Termen de realizare, 24 luni. Valoarea totală a proiectului: 4.574.658 euro. Sursa pricipală de finanţare: Fondurile Structurale Europene.

57 de pacienţi află zilnic că au cancer

Fundaţia  Sfânta Irina  are ca principal domeniu de activitate îngrijirea bolnavilor de cancer. Are sediul în oraşul Voluntari unde funcţionează de cinci ani un centru de îngrijiri paliative pentru bolnavii de cancer aflaţi în stadiu avansat. Până în prezent au fost îngrijiţi peste 2000 bolnavi,  serviciile fiind gratuite şi nediscriminatorii.
Cancerul este a doua cauză de mortalitate în România şi Europa. Mortalitatea prin cancer este mai mare în România, comparativ cu media ţărilor europene ceea ce dovedeşte deficienţe mari în posibilităţile de îngrijire a bolnavilor cu cancer. La trei forme de cancer, respectiv plămân, col uterin şi creier, România are incidenţa cea mai mare.
Statisticile actuale demonstrează că circa 30% din îmbolnăvirile de cancer se datorează unui stil de viaţă greşit şi unor factori ambientali agresivi.
În România nu există încă o instituţie specializată pe recuperare oncologică în condiţiile în care 57 de pacienţi află zilnic că au cancer. Activitatea de prevenţie şi depistare precoce a cancerului este sumară. Conceptul recuperării oncologice este aproape absent, iar instituţiile de recuperare oncologică lipsesc cu desăvârşire.
Comisia Europeană apreciează că dacă testul Papa Nicolau se aplică în screening întregii populaţii feminine s-ar putea reduce cu 94 % numărul anilor de viaţă pierduţi şi pentru fiecare 152 de teste făcute s-ar putea câştiga un an de viaţă. “Sprijiniţi proiectul Nera!”, îndeamnă Fundaţia “Sfânta Irina”.

 

 

Comentarii

comentarii