Acasă Economic Nereguli majore la Sucursala CFR Timiş

Nereguli majore la Sucursala CFR Timiş

DISTRIBUIȚI

Curtea de Conturi nu vede însă afacerile CFR-ului cu PD-L-istul Alin Popoviciu

Control al Curţii de Conturi în 2010 la CFR SA şi sucursalele sale a descoperit plăţi ilegale, achiziţionarea de materiale inutile, gestionarea defectuoasă a bunului public, erori contabile, active neinventariate şi multe alte nereguli. Potrivit raportului Curţii de Conturi pe 2010, au fost constatate abateri de peste 200 de milioane de lei. 

Valoarea estimativă a erorilor sau abaterilor contabile este de 151,5 milioane de lei. De asemenea, valoarea abaterilor legate de modul în care s-a făcut gestiunea economico-financiare este de 60,2 milioane lei, din care: 807 milioane lei venituri suplimentare datorate companiei, 194 milioane lei prejudicii şi 59,2 milioane lei alte abateri. Una dintre sucursalele cu cele mai mari abateri de la prevederile legale este SRCF Timiş. Controlul Curţii de Conturi a descoperit efectuarea de înregistrări contabile eronate şi denaturarea veniturilor şi cheltuielilor, în sensul că sumele retrase din conturile entităţii în urma popririi – pentru îndestularea creanţei pe care o avea la un operator economic, au fost înregistrate în anul 2010 din contul „Creditori diverşi” în contul „Debitori diverşi”, nefiind recunoscute pe cheltuieli. Se asemenea s-a constatat neînregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de intrare sau ieşire a unor bunuri din patrimoniu, respectiv plăţile efectuate de entitatea centrală în contul unor dosare juridice soluţionate de instanţele de judecată sau agreate de Companie cu creditorii respectivi prin protocoale semnate bilateral, plăţi efectuate în baza acestor titluri şi reprezentând accesoriile debitelor iniţiale ale furnizorilor de bunuri, precum şi sume reprezentând diferite cheltuieli de judecată, nu au fost recunoscute pe cheltuieli cu toate că sumele aferente stingerii lor au fost plătite din fondurile proprii ale CNCFR SA şi neevidenţierea pe cheltuieli a operaţiunilor pentru care s-au întocmit Notele de trecere pe costuri (SRCF Timiş). În cazul neregulilor legate de gestiunea economico-financiare, în Timiş s-au constat nerespectarea prevederilor legale privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, în sensul că inventarierea nu a respectat în totalitate prevederile legale, nu au fost inventariate toate elementele de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii deţinute şi, nu au fost valorificate rezultatele acţiunii de inventariere.
 
Curtea de Conturi nu vede însă afacerile CFR-ului cu PD-L-istul Alin Popoviciu
 
Raportul Curţii de Conturi pe anul 2010 nu aminteşte însă nimic de afacerile pe care le are deputatul PD-L Alin Popoviciu cu SRCF Timiş. Aşa cum Ziua de Vest a mai prezentat, firma Prozax SRL, care îi are ca acţionari pe deputatul Popoviciu şi soţia sa, a închiriat spaţiul fostei Agenţie de Voiaj CFR, aflat în zona zero a Timişoarei, de aproape 1.000 de metri pătraţi pentru "fabuloasa" sumă de 1 euro pe metrul pătrat. CFR pierde astfel zeci de mii de euro pe an, iar contractul este valabil 15 ani. Contractul a fost semnat de Valeriu Trică, directorul Regionalei CFR Timişoara în decembrie 2009, momentul semnării contractului. Ulterior, încheierii acestui contract, Trică a fost numit directorul general al CFR S.A. Deşi spaţiul închiriat de firma deputatului PD-L avea ca destinaţie “activităţi culturale dedicate în mod special copiilor” aici s-a amenajat un spaţiu de „joacă” cu pistoale şi puşti cu laser, activităţile „culturale” fiind potrivite soldaţilor şi nu copiilor. Conform contractului semnat pe o perioadă de 15 ani, CFR S.A., ca şi proprietar al clădirii, a renunţat la dreptul de a rezilia contractul, denunţarea unilaterală a contractului de către una dintre părţi cu 60 de zile înainte se poate face “numai pentru o culpă exclusivă a celeilalte părţi”.
 

Comentarii

comentarii