Acas─â Actualitate Nicodim Bulzesc va deveni emisar european

Nicodim Bulzesc va deveni emisar european

1193
DISTRIBUIȚI

“Postul pe care l-am ob┼úinut este profesional, este ceea ce mi se potrive┼čte ┼či este ceea ce m─â condamn─â la performan┼ú─â”
Timi┼čeanul Nicodim Bulzesc este la sf├ór┼čitul mandatului de europarlamentar. Acesta nu va continua pe acela┼či drum, cel de europarlamentar, ci va deveni emisar european.

De la parlamentar la emisar european. Cum de aţi ajuns în această ipostază?

Spre surprinderea mea, a trebuit s─â iau o decizie capital─â.
Am avut o prestaţie, zic eu, bună, evaluată de instituţii independente în Parlamentul European.
├Än vederea viitorului mandat, am avut tot felul de recomand─âri de la ┼čefi de comisii la care am lucrat.
┼×eful comisiei de cultur─â ┼či educa┼úie, ┼čeful comisiei de mediu ┼či s─ân─âtate public─â.
Am avut o recomandare expres─â chiar ┼či de la doamna Emma Nicholson, care a trimis-o domnului prim-ministru, pentru ca s─â fiu cuprins ├«n lista candida┼úilor pentru viitorul Parlament European.
Am v─âzut c─â recomand─ârile din Parlamentul European nu au nici o valoare ├«n Rom├ónia ┼či atunci m-am ├«ndreptat spre Europa.
Am zis – dac─â Rom├ónia consider─â c─â investi┼úia ├«n mandatul meu nu are nici o valoare ┼či nu poate fi exploatat─â, atunci m─â ├«ndrept spre Uniunea European─â, unde conteaz─â doar performan┼úa.
Am v─âzut c─â listele iau forma final─â ┼či nu am g─âsit ├«n┼úelegere pentru un loc eligibil, nu un loc oarecare (pentru c─â un loc oarecare era p├ón─â la locul 45).
Ceilalţi cu prestaţii bune, zic eu, au fost disipaţi pe această listă, lista făcându-se după anumite criterii, pe care eu nu le-am înţeles.
├Än acest moment, am zis, probabil c─â undeva va fi luat─â ├«n considerare ┼či performan┼úa. Eu din, c├óte mi-am dat seama, am f─âcut c├óteva lucruri care au r─âmas ├«n Parlamentul European.
Cel pu┼úin rapoartele pe ├«nv─â┼ú─âm├ónt. ├Än momentul acesta, am apelat la Comisia European─â ┼či c├ónd au v─âzut CV-ul meu, presta┼úia mea ├«n parlament, mi-au dat dou─â oferte ├«n domeniul ├«n care am performat.
Două oferte în cadrul Comisiei Europene, în legătură cu comisiile Parlamentului European, dintre care un post de emisar european pe problema Balcanilor.
Nu este un post politic, nu trebuie s─â fac aici politic─â, ci trebuie s─â fac doar politica Europei ┼či politica Rom├óniei.

Dar puteţi rămâne în continuare om politic?

Sunt om politic, sunt membru al Partidului Democrat Liberal.
Nu trebuie s─â renun┼ú, nu este un statut de incompatibilitate. Sunt extraordinar de fericit pentru c─â aceast─â nou─â provocare este unic─â ├«n via┼úa mea ┼či este ceea ce n-am g├óndit.
Am ajuns ├«n aceast─â situa┼úie: s─â investighez alte oportunit─â┼úi ┼či aceste oportunit─â┼úi sunt mult mai stabile, mult mai bune, mult mai aproape de sufletul meu ┼či de preg─âtirea mea.

Care au fost motivele pentru care nu aţi mai intrat pe lista PD-L?

├Än cadrul partidului exist─â competi┼úie. Competi┼úia are anumite reguli scrise ┼či anumite reguli nescrise. Eu am cunoscut regulile scrise ┼či am intrat ├«n aceast─â competi┼úie conform grilei, conform instruc┼úiunilor primite pentru evaluare ┼či surpriza mea a fost c─â prioritare au fost regulile nescrise.
Regulile nescrise au învins, eu primind o promisiune că voi fi cuprins pe lista naţională, deoarece reprezint o comunitate destul de numeroasă din ţară.
Av├ónd recomand─âri de la toate aceste comunit─â┼úi neoprotestante din ┼úar─â ┼či crez├ónd c─â voi reprezenta pe ┼úar─â aceste comunit─â┼úi, nu am insistat prea mult ├«n cadrul filialei, dorind s─â las aceast─â posibilitate, ca ┼či filiala PD-L Timi┼č s─â poat─â s─â-┼či trimit─â cel pu┼úin un reprezentant ├«n Parlamentul European, pentru c─â la prima candidatur─â eu am ocupat acest loc, cu toate c─â apar┼úin tuturor regiunilor din ┼úar─â.
├Än urma acestei ├«n┼úelegeri ini┼úiale am optat pentru lista na┼úional─â ┼či, ├«n final, lista na┼úional─â s-a ├«nchis f─âr─â s─â ┼úin─â cont de acest am─ânunt. Timi┼čul a r─âmas, din p─âcate, f─âr─â un reprezentant ├«n Parlamentul European, pentru c─â, zic eu, partidul are o doctrin─â bun─â, dar strategiile mai trebuie pu┼úin prelucrate.
PD-L nu are nici o vin─â ├«n aceast─â conjunctur─â. Eu am un dicton pe care l-am ├«nv─â┼úat ┼či cred c─â este adev─ârat: “Dac─â ai fost ├«nvins, continu─â, dac─â ai c├ó┼čtigat, continu─â”.
├Än ambele situa┼úii, eu continui ┼či cred c─â din aceast─â conjunctur─â am ie┼čit mai ├«nt─ârit ┼či postul pe care l-am ob┼úinut este profesional, este ceea ce mi se potrive┼čte ┼či este ceea ce m─â condamn─â la performan┼ú─â.
Va fi un post mai diversificat. Va fi o activitate nu doar în cadrul unui birou, ci va fi o activitate în ţările din Uniunea Europeană. Va trebui să înţeleg mai mult mecanismul care funcţionează în fiecare ţară.
Este o nou─â provocare.

Ce veţi face din poziţia aceasta, de emisar european?

Nu demult am fost raportor pe problemele de mediu în Macedonia, împreună cu coordonatorul Comisiei de Mediu din parlament.
Raportul pe care l-am f─âcut pentru accederea Macedoniei ├«n Uniunea European─â a fost apreciat de parlament ┼či Comisia European─â ┼či, din acel moment, am o leg─âtur─â str├óns─â cu min┼čtrii din Macedonia, urmeaz─â Croa┼úia, apoi exist─â c├óteva leg─âturi cu Ucraina, Georgia – ┼ú─âri care sunt ├«n faza de a accede ├«n structurile NATO ┼či evalu─ârile pentru aceste ┼ú─âri se fac tot din partea Comisiei Europene.
Voi superviza activit─â┼úi post-integrare ├«n Bulgaria, Rom├ónia ┼či apoi posibile ┼ú─âri care au f─âcut cerere de pre-aderare. Voi analiza aceste probleme. E o problematic─â complex─â.
Am v─âzut tematica a ceea ce va trebui s─â fac. Primesc o tem─â ├«n aceast─â ipostaz─â pe care o am ┼či tema trebuie dus─â p├ón─â la cap─ât ┼či prezentat un raport credibil Comisiei Europene ┼či institu┼úiilor europene.

Când veţi începe acest nou job?

Mandatul meu de europarlamentar sf├ór┼če┼čte pe 31 iulie.
Am o perioad─â ├«n care trebuie s─â-mi rezolv anumite chestiuni administrative, transferul de la parlament la cealalt─â institu┼úie european─â. Mandatul meu ├«ncepe de la 1 septembrie ┼či este pe cinci ani de zile.

Dup─â ace┼čti cinci ani, v-a┼úi g├óndit s─â reveni┼úi ├«n postura de parlamentar european?

Nu. Mai am o altă opţiune, opţiunea diplomaţiei.
Europarlamentarii au intrat ├«ntr-un a┼ča-zis corp al diploma┼úilor rom├óni.
Am acest statut de diplomat ┼či cred c─â, cu timpul, diploma┼úia m─â va face s─â fructific tot ceea ce am acumulat p├ón─â acum.
Această legătură permanentă cu diplomaţia mă va face să încerc.
Dac─â Dumnezeu ├«mi va ├«ng─âdui, adic─â ├«mi va prelungi via┼úa ┼či-mi va da s─ân─âtate p├ón─â voi ajunge ┼či ├«n diploma┼úie ca s─â pot s─â reprezint Rom├ónia ┼či s─â pot s─â fiu de folos celor ce m-au format…

Comentarii

comentarii