Acasă Cultura Nicu Covaci va cere daune celor care îi interpretează piesele fără acceptul...

Nicu Covaci va cere daune celor care îi interpretează piesele fără acceptul său

DISTRIBUIȚI

nicu-covaciLegendarul Nicu Covaci a pornit un adevărat război împotriva celor care îi încalcă drepturile. Sătul să îşi tot audă creaţiile interpretate de diverşi cântăreţi în varii evenimente culturale, fără ca publicului să i se spună că aceste piese muzicale sunt în exclusivitate compoziţiile sale, şi nicidecum rezultatul vreunui coautorat, Covaci a angajat un cabinet de avocatură pentru care să îi protejeze creaţiile.

„Am pornit un demers menit să protejeze integritatea şi calitatea operelor al căror autor sunt, înregistrate în cadrul organismului de gestiune colectivă a drepturilor de autor. În numeroase rânduri s-a omis şi se omite înregistrarea la UCMR-ADA a playlist-urilor unor spectacole, ceea ce îmi creează prejudicii financiare. În conformitate cu dispoziţiile art. 10 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, am dreptul de a pretinde recunoaşterea calităţii de autor a operelor realizate de mine, aşa cum este această calitate definită de prevederile legale”, spune Nicu Covaci.
„Se ia în considerare norma juridică conţinută în art. 10 lit. d) din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, ce conferă autorului dreptul de a pretinde respectarea integrităţii operei şi de a se opune oricărei modificări şi oricărei atingeri aduse operei, dacă prin aceasta se prejudiciază onoarea şi reputaţia sa, precum si dreptul exclusiv, recunoscut de lege autorului, de a decide dacă, în ce mod şi când va fi utilizată sau exploatată opera sa, inclusiv de a consimţi la utilizarea ei de către alţii, cu atât mai mult cu cât această utilizare aduce altora beneficii financiare. Dispoziţiile legale în vigoare oferă autorului dreptul exclusiv de a autoriza reproducerea integrală sau parţială a pieselor pe care le-a compus, dar şi reprezentarea scenică, recitarea sau orice altă modalitate publică de execuţie sau de prezentare directă a operei (art. 13, pct. a) şi d) din lege). Nicu Covaci se foloseşte de această prerogativă şi interzice orice prezentare a pieselor compuse de domnia sa, fie că este vorba de interpretare, sau chiar de reorchestrare, modificare, în lipsa unui acord expres din partea sa. Nici un fel de drept conex dreptului de autor, dobândit din calitatea de interpret sau executant, nu poate fi interpretat în sensul limitării exerciţiului dreptului de autor,” spune avocat Ondina Pană, de la Cabinete grupate de avocat Pană&Pană din Timişoara. „În ipoteza în care această interdicţie va fi ignorată, clientul meu se va adresa justiţiei pentru dezdăunare,” încheie Ondina Pană.

 

Comentarii

comentarii