Acasă Economic Noul Cod Civil. Preluarea datoriei

Noul Cod Civil. Preluarea datoriei

DISTRIBUIȚI

Noul Cod Civil introduce, pentru prima dată în legislația noastră, instituția preluării datoriei, reglementând în mod expres ceea ce în practică se realiza prin diferite mecanisme juridice.

Astfel, obligația de a plăti o sumă de bani ori de a executa o altă prestație poate fi transmisă de debitor unei alte persoane fie printr-un contract încheiat între debitorul inițial și noul debitor, sub rezerva obținerii acordului creditorului în acest sens, fie printr-un contract încheiat între creditor și noul debitor, prin care acesta din urmă își asumă obligația.  

Ca o consecință a realizării acordului de voință în sensul preluării de datorie se încheie un contract de preluare a datoriei în baza căruia noul debitor îl înlocuiește pe cel vechi, care, dacă nu s-a stipulat altfel este liberat de obligația de a plăti datoria, cu excepția cazului în care se dovedește că noul debitor era insolvabil la data la care a preluat datoria, iar creditorul a consimțit la preluare fără a cunoaște această împrejurare.  
Pentru situația în care contractul de preluare a datoriei este desființat, Noul Cod Civil prevede că obligația debitorului inițial renaște, cu toate accesoriile sale, sub rezerva drepturilor dobândite de terții de bună-credință. Mai mult, creditorul poate cere daune-interese de la cel care a preluat datoria, acesta din urmă având posibilitatea de a opune unei asemenea solicitări dovada faptului că nu este răspunzător pentru desființarea contractului și pentru prejudiciile suferite de creditor. 
 
Avocat Adela – Raluca Fara
CHSH Gilescu & Partenerii SCA
 

Comentarii

comentarii