Acasă Eveniment “Nu se vor accepta prevederi ce încalcă autonomia universitară”

“Nu se vor accepta prevederi ce încalcă autonomia universitară”

DISTRIBUIȚI

“Pentru mine şi ceilalţi colegi nu contează ce spune Boc, nu contează ce spune Băsescu, ci contează ce scrie în Constituţie, în legile ţării şi în regulamentul Senatului României”, spune senatorul PNL de Timiş Nicolae Robu
Nicolae Robu, senator PNL de Timiş, s-a bucurat atunci când Curtea Constituţională a hotărât că procedura de adoptare a Legii Educaţiei prin asumarea răspunderii de către guvern este una neconstituţională. Totuşi, până ca guvernul să-şi asume răspunderea, cei din comisia de învăţământ au lucrat mult timp pe această lege pentru a o face aşa cum trebuie… “Până la momentul hotărârii guvernului, de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei, noi am lucrat în comisia de învăţământ într-o armonie perfectă. Ne-am contrazis, dar fiecare ne-am comportat acolo aşa cum am simţit noi că ar fi interesele învăţământului. Am luat hotărârea, noi şi colegii de la PSD, din comisia de învăţământ (înainte de a hotărî curtea), ca indiferent ce hotărăşte Curtea Constituţională noi să continuăm discuţiile, cu tot cu amendamente spre aprobare în plenul Senatului. Pentru mine şi ceilalţi colegi nu contează ce spune Boc, nu contează ce spune Băsescu, ci contează ce scrie în Constituţie, în legile ţării şi în regulamentul Senatului României”, a spus Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş.
“Structura învăţământului preuniversitar nu este în regulă, aşa cum a fost ea stabilită în legea pe care guvernul şi-a asumat răspunderea”
Un proiect de lege ajuns în faza de a fi adoptat în camera deputaţilor şi intrat în dezbatere în comisia de specialitate din Senat nu mai poate fi retras. “În circa trei săptămâni, până la sfârşitul acestei luni, senatul ar fi avut în plenul său proiectul de lege cu raportul comisiei. Dacă majoritatea senatorilor ar fi votat proiectul împreună cu raportul cu amendamente, atunci proiectul ar fi luat locul legii adoptată prin asumare. Structura învăţământului preuniversitar nu este în regulă, aşa cum a fost ea stabilită în legea pe care guvernul şi-a asumat răspunderea. Noi, în senat, o vom modifica. Nu este corect modul în care s-a stabilit în legea pe care guvernul şi-a stabilit răspunderea, modul în care sunt formaţi viitorii profesori”, spune Nicolae Robu.
Încercarea de a limita implicarea studenţilor – “o vom rejecta cu certitudine în comisia noastră şi în plenul senatului”
De asemenea, Robu spune că nu este posibil ca studenţilor să li se ia dreptul de a fi reprezentaţi în proporţie de 25 la sută în senatul universităţilor, prin această prevedere limitându-se implicare studenţilor. “Nu se vor accepta prevederi ce încalcă autonomia universitară. Vom înlătura şi prevederile care îngrădesc drepturile cetăţeneşti ale lucrătorilor din educaţie. Era o secţiune care reglementa cum pot participa profesorii la viaţa publică. Păi, am scos-o complet. Nu avem Constituţie în ţara asta? Un profesor poate să facă tot ce permite constituţia şi legile ţării. Nu-mi pot închipui că va pleca din comisia din care eu fac parte spre plenul senatului un proiect de lege care să nu le dea studenţilor dreptul de a fi reprezentaţi, în orice context, în proporţie de 25 la sută. Încercarea de a limita implicarea studenţilor, pe care puterea aceasta catastrofală a făcut-o prin Legea Educaţiei asumată, o vom rejecta cu certitudine în comisia noastră şi în plenul senatului. I-am sprijinit pe studenţi să obţină acest drept de reprezentare în diversele comisii, o voi face cu atât mai mult – este un  angajament ferm din partea mea – şi din postura de senator”, a spus Robu.

 

Comentarii

comentarii