Acasă Actualitate Nu vrem români: istoria se va repeta!

Nu vrem români: istoria se va repeta!

495
DISTRIBUIȚI

Casa România din Catalunia (Centrul Cultural Român din Barcelona şi asociaţiile din Catalunia care o formează) adresează un mesaj de conştientizare a comunităţii româneşti din Spania asupra cazului de xenofobie din Badalona, de dumincă 25 aprilie 2010, rezumat în faimosul manifest: Nu vrem Români!
“Punctul nostru de vedere e că acest caz „izolat” se va repeta în mai multe locuri din Spania. Fundamentul supoziţiei noastre îl reprezintă: imaginea negativă a romilor cetăţeni români, care se va generaliza în subconştientul colectiv cu referire la toţi românii, criza economică, prezenţa de grupuri cu ideologie xenofobă în spaţiul politic – public şi apropierea alegerilor locale din 2011. Prin urmare, în Spania găsim circumstanţele necesare pentru ca politica împotriva românilor să se generalizeze, ca şi în Italia spre exemplu”, se arată în comunicatul Casa România din Catalunia.
“Ce e de făcut pentru a preveni viitoarea politică anti-românească?, se întrebă Florin I. Bojor, preşedintele Casa România din Catalunia. El susţine că românii din Spania, preoţii români, liderii asociaţiilor şi liderii diferitelor partide politice româneşti trebuie să se unească, pentru a se crea cu adevărat „comunitatea românească”, asemenea comunităţii armene din Franţa, sau maghiare din România. “Trebuie să trecem peste interesele particulare, de „proprie oală”, care fragmentează românii din Spania şi să ne afirmăm ca şi comunitate care face parte din Uniunea Europeană, în care toţi suntem asociaţi şi trăim într-o unitate în diversitate; nu ca şi imigranţi, oameni fără de partie şi identitate. În UE nu pot fi numiţi imigranţi membrii comunitari care trăiesc în alt stat comunitar. Dacă pe drapel avem şoimul atunci să fim şoimi şi nu cârtiţe. Punctul nostru de vedere asupra posibilei multiplicări a actelor de xenofobie a fost difuzat la toate televiziunile locale din Catalunia şi Barcelona şi-l găsiţi la acest link: http://arxius.xal.cat/imatges_produccio/romanesos%20sobre%20triptics%20badalona.asf!”, susţine Florin Bojor. Detalii la: florinioanbojor.freeconfigbox.com, www.romanesacatalana.tk, www.casa-romania.org, florinioanbojor@yahoo.com.
 

Comentarii

comentarii