Acasă Cultura O carte pe zi: Moartea parafină – un spectaculos volum, scris de...

O carte pe zi: Moartea parafină – un spectaculos volum, scris de poetul-vedetă al Timișoarei, Robert Șerban

1703
DISTRIBUIȚI

La rubrica ”O carte pe zi” de astăzi, a fost ales spectaculosul volum de versuri, intitulat Moartea parafină, scris de poetul-vedetă al Timișoarei, Robert Șerban, și apărut la editura Vinea, recent.

Cu drag, despre Parisul care nu a mai fost!

Amintim că prima ediție a volumului a apărut la editura Cartea Românească, în urmă cu 10 ani. 2. Robert Șerban, La mort paraffine, Collection « Bucarest -Paris, Huit livres de poesie pour la France », seria 2015, trad. du roumain par Benoît-Joseph Courvoisier; Ed. a 2-a, Ed. Vinea, 2019

Poetul Adrian Alui Gheorghe explică:

”Cartea lui Robert Şerban are, trebuie să recunoaştem, un titlu care te trimite cu gîndul la ceea ce viaţa distilează continuu, adică ideea de moarte. Că, pînă la urmă, nu ştim cît de mult, de intens, de adevărat trăim, dar ştim cu siguranţă că moartea se află la capăt, inexorabilă, de neocolit, de nedepăşit. Să o înfruntăm? Cu ce argumente? Doar nebunia poate fi o cale de atac, rezultatul final fiind, din păcate (sau din fericire), acelaşi. (…)

 Substanţa poeziei lui Robert Şerban este dramatică, fără ca dramatismul să îţi dea frisonul extincţiei, al apropierii neantului. E un dramatism colocvial, suportabil, poetic, mincinos. O minciună artistică, evident. Cine trăieşte împăcat cu viaţa, se împacă şi cu moartea. Şi o face la modul superior, fără să banalizeze intrarea în veşnicie, acolo unde la capăt se află Dumnezeu”.

”Este un prilej de bucurie: la editura Vinea, condusă de poetul Nicolae Tzone, a apărut ediția a doua din “Moartea parafină”. Mulțumesc, Nicolae!”, este mesajul lui Robert Șerban.

Comentarii

comentarii