Acasă Actualitate O femeie grav rănită în timpul Rugii din cartierul Freidorf va primi...

O femeie grav rănită în timpul Rugii din cartierul Freidorf va primi peste 300.000 de euro de la Primăria Timișoara și Casa de Cultură

DISTRIBUIȚI

Conform unei sentințe a Tribunalul Timiș, Primăria Timișoara, prin primarul Dominic Fritz, și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara trebuie să-i plătească unei femei peste 300.000 de euro ca prejudiciu moral și material, după ce aceasta a fost rănită în timpul Rugii din cartierul Freidorf.

În data de 2 septembrie 2017, o furtună care s-a abătut peste Timișoara, în timpul rugii din Freidorf, care s-a ținut în Parcul Petofi Sandor, un ecran care reda ce se întâmplă pe scenă a picat cu tot cu suport pe o timișoreancă ce se afla în trecere. Femeia de 53 de ani, E. A., a fost grav rănită și a ajuns la Spitalul Județean Timișoara. Familia a depus plângere împotriva organizatorilor, Primăria Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, pentru vătămare corporală. În plângere se specifica faptul că, cu toate că furtuna era anunțată de meteorologi, organizatorii nu au luat măsuri pentru prevenirea unor incidente. Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a decis ca ruga să continue și duminică.

”Din cauza furtunii de sâmbătă seară un ecran de lângă scenă a căzut pe o rulotă după care a picat pe o femeie care se afla în trecere. Femeia a fost preluată imediat de un echipaj de prim ajutor și a fost transportată în stare gravă la spitalul județean din Timișoara”, declara, în 2017, președintelui consiliului de cartier Freidorf, Mitică Ioviță.

Fostul primarul Nicolae Robu susținea atunci că a discutat și el cu Pavel Dehelean, directorul de atunci a Casei de Cultură, iar acesta ia spus că au fost încheiate contracte cu firme autorizate pentru montarea scenei și a ecranelor aferente, Clo Sound & Light SRL, acestea fiind montate „conform standardelor impuse de verificările și cărțile tehnice ale sistemelor respective”. Fostul edil promitea atunci o anchetă internă pentru a vedea dacă s-au luat toate măsurile de siguranță.

Elena Aoproaie a suferit fracturi multiple la nivelul feței, în zona toracelui și a avut picioarele strivite. Femeia a ajus în stare gravă la spital după ce a pierdut foarte mult sânge și a trecut prin mai multe intervențiile chirurgicale.

Conform motivării Hotărârii1512/2022 din 20.12.2022, a cărei motivare a fost publicată în 6 iunie 2023, Tribunalul Timiș: ”Admite excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a pârâtelor CLO SOUND AND LIGHT SRL şi COMPLICAT TEHNIC SRL, invocată din oficiu de instanţa de judecată. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta E. A. în contradictoriu cu pârâtele CLO SOUND AND LIGHT SRL şi COMPLICAT TEHNIC SRL, ca fiind formulată împotriva unor persoane lipsite de capacitate de folosinţă. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei CONSILIUL CONSULTATIV DE CARTIER FREIDORF, invocată prin întâmpinare. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta AOPROAE ELENA în contradictoriu cu pârâta CONSILIUL CONSULTATIV DE CARTIER FREIDORF, ca fiind formulată împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor MUNICIPIUL TIMIŞOARA prin PRIMAR şi CASA DE CULTURĂ A MUNICIPIULUI TIMIŞOARA, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta E. A. în contradictoriu cu pârâtele MUNICIPIUL TIMIŞOARA prin PRIMAR şi CASA DE CULTURĂ A MUNICIPIULUI TIMIŞOARA. Obligă în solidar pârâtele la plata către reclamantă a sumei de 68.280 lei, reprezentând prejudiciul material produs ca urmare a accidentului din data de 02.09.2017. Obligă în solidar pârâtele la plata către reclamantă a echivalentului în lei de la data plăţii a sumei de 250.000 euro (la cursul BNR din ziua plăţii), reprezentând prejudiciul moral suferit ca urmare a accidentului din data de 02.09.2017. Obligă pârâtele în solidar la plata către reclamantă a dobânzii legale penalizatoare aferentă prejudiciului material mai sus precizat, calculate de la data 10.07.2018 – data introducerii cererii şi până la data plății efective a acestui debit. Obligă pârâtele în solidar la plata către reclamantă a sumei de 19.896,1 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Timiş. Pronunţată în data de 20.12.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

 

Comentarii

comentarii