Acasă Eveniment O măsură a guvernului va lăsa fără loc de muncă 409 funcţionari...

O măsură a guvernului va lăsa fără loc de muncă 409 funcţionari din Primăria Timişoara

DISTRIBUIȚI

Gheorghe Ciuhandu: „Procesul de descentralizare a devenit doar o simplă vorbă în vânt, iar autonomia locală încetează practic să mai existe”
Una dintre măsurile aberante ale Guvernului Boc poate da peste cap activitatea Primăriei Timişoara şi poate pune în pericol existenţa Filarmonicii Banatul din Timişoara, a Teatrului German de Stat Timişoara şi a Teatrului Maghiar de Stat Timişoara. Modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Legii 273/2006 privind finanţele publice locale forţează municipalitatea timişoreană să dea afară 400 de oameni, asta în condiţiile în care deja există un deficit de 600 de persoane, conform spuselor primarului Gheorghe Ciuhandu. „Nu vreau să dăm oameni afară, însă guvernul ne obligă la asemenea măsuri. Imixtiunea guvernului în administraţiile publice locale a devenit inacceptabilă. Procesul de descentralizare a devenit doar o simplă vorbă în vânt, iar autonomia locală încetează practic să mai existe”, îşi arată nemulţumirea primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, opinând că multe din măsurile luate de guvern sunt acte disperate, în încercarea de a obţine o nouă tranşă de bani de la Fondul Monetar Internaţional. În paralel, în cele peste 50 de servicii publice deconcentrate şi în reprezentanţele în teritoriu ale companiilor, regiilor şi societăţilor naţionale, unde multe din numirile pe posturi au fost făcute strict politic, nu se ştie dacă şi când se vor face restructurări. „Multe dintre aceste instituţii, care sunt susţinute în totalitate cu bani de la bugetul de stat, au atribuţii similare, dacă nu chiar identice. Însă reducerea mare de personal nu a fost gândită acolo, ci la nivelul administraţiilor publice locale. Iar gândită este mult spus, pentru că nu a fost gândită deloc”, crede Ciuhandu.
Timişoara, băgată în aceeaşi „oală” cu oraşele cu 200.000 de locuitori
Cu toate că nu doreşte să fie disponibilizaţi oameni din primărie, legea trebuie aplicată. Aşa că Ciuhandu le-a cerut deja directorilor de direcţii din Primăria Timişoara să facă o evaluare a personalului, urmând ca ordonanţa de urgenţă, dacă va trebui pusă în aplicare, să îi afecteze pe funcţionarii care au avut sancţiuni, care au avut un comportament neadecvat cu cetăţenii sau care nu-şi îndeplinesc cum trebuie sarcinile de serviciu, spune primarul.
Măsura decisă de guvern nu este însă deloc normală, dacă luăm în considerare faptul că Timişoara, unul dintre cele mai mari oraşe din ţară, este inclusă în aceeaşi categorie cu oraşe de 200.000 de locuitori. „Toate primăriile sunt băgate în aceeaşi oală, iar oraşele cu o populaţie cuprinsă între 200.000 şi 400.000 de locuitori au dreptul la un număr de maxim 800 de angajaţi. Oraşul Timişoara are, conform datelor statistice, aproape 400.000 de locuitori, la care se adaugă numeroşi locuitori din alte localităţi care lucrează aici, numeroşi străini care au investiţii mai mici sau mai mari în oraş şi un număr de aproximativ 70.000 de studenţi. Primăria Municipiului Timişoara are în subordine o filarmonică şi două teatre de stat, dar, cu toate acestea, este obligată să aibă acelaşi număr de angajaţi ca un oraş cu 200.000 de locuitori, care nu are în subordine nicio instituţie culturală”, spune primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu.
„. Domnul Boc ar trebui să citească legile şi să înţeleagă că aceste instituţii nu cad sub incidenţa ordonanţei”
Filarmonica Banatul din Timişoara, Teatrul German de Stat Timişoara şi Teatrul Maghiar de Stat Timişoara, preluate în 2004 de Primăria Timişoara, s-ar afla în pericol în cazul în care şi în aceste instituţii s-ar aplica reduceri de personal. Primarul Ciuhandu cere o derogare pentru cele trei instituţii culturale, mai ales pentru că acestea nu intră sub incidenţa ordonanţei, nefiind înfiinţate de autorităţi deliberative (consiliu local sau consiliu judeţean), ci prin hotărâri ale unor autorităţi executive, acum peste 50 de ani. „Cer, ca primar, o derogare de la această aberaţie numită ordonanţă de guvern. Domnul Boc ar trebui să citească legile şi să înţeleagă că aceste instituţii nu cad sub incidenţa ordonanţei”. În cazul în care nu se face această derogare, primarul spune că soluţiile pentru continuarea activităţii celor trei instituţii culturale ar fi preluarea acestora de către Ministerul Culturii sau Consiliul Judeţean Timiş. Primarul Ciuhandu le cere şi reprezentanţilor UDMR şi FDGR, care în mod normal ar trebui să fie foarte interesaţi de soarta celor două teatre, să intervină la guvern pentru obţinerea derogării, pentru o bună funcţionare în continuare a instituţiilor de cultură, care conferă Timişoarei un aer de oraş multi-cultural şi multi-etnic.

Comentarii

comentarii