Acasă Economic O nouă insolvență „de marcă” la Timișoara: Saiftim

O nouă insolvență „de marcă” la Timișoara: Saiftim

DISTRIBUIȚI

brinzanUna dintre cele mai cunoscute firme de construcții din Timișoara, SC Saiftim SA, a intrat în insolvență din 6 mai, la puțin timp după ce a încasat de la primărie aproape 4 milioane de euro. Firma este condusă de fostul ministru al Sănătăţii, din perioada Năstase, Ovidiu Brînzan.

Acesta este mai puţin cunoscut ca fost ministru, dar a dobândit mai multă notorietate după ce a bătut-o pe fosta sa soţie, prezentatoarea TV Dana Războiu. Saiftim Timişoara are datorii către bugetele de stat de peste 9,5 miliarde lei vechi. Creditorii se pot înscrie la masa credală până la data de 20 iunie 2014.
Saiftim a fost abonată la nenumărate contracte cu Primăria Timișoara, mai ales în perioada în care instituția era condusă de Gheorghe Ciuhandu. În 2012, firma avea la activ 18 contracte cu instituții publice, din care 11 cu primăria lui Ciuhandu. Aceste contracte totalizau, la vremea respectivă, suma de 38 de milioane de lei, ceea ce însemna, pe atunci, aproximativ 10 milioane de euro. Ultimul mare contract cu Primăria Timișoara, finalizat acum câteva săptămâni, este Incuboxx, un centru IT ridicat lângă pasajul Jiul, pentru care municipalitatea a virat în conturile Saiftim 17,7 milioane de lei, adică aproximativ 4 milioane de euro. Cei șase subcontractori ai Saiftim la această lucrare au rămas fără bani după ce, pe data de 22 aprilie, firma bucureașteană Valrom Industrie a solicitat intrarea în insolvență a SC Saiftim. Cererea a fost acceptată pe 6 mai de Tribunalul Timiș. Cel mai importamt acționar al Saiftim este Victor Imobiliar Business Development, cu 32,99%, iar Ovidiu Brînzan deține 10,33% din acțiunile firmei. Odată intrată în insolvență, Saiftim nu mai este obligată să facă plăți pentru debitori, printre care se numără și subcontractanții de la Incuboxx, și anume: SC Flexik Automation, SC Conselectrificare Instal, ML Construct, A&B Trade co, RSD Construct și Tot Izolații. In cazul Incuboxx, paguba subantreprenorilor depășește 800.000 de euro. Primăria Timișoara, beneficiarul acestei lucrări, și-a onorat până la ultimul leu contractul către antreprenorul general, Saiftim SA. Se pare că municipalitatea va solicita demararea unei anchete deoarece 41% din valoare totală a proiectului o reprezintă contribuția financiară a Uniunii Europene. Din valoarea totală de 19 milioane de lei, 5,9 milioane au fost bani europeni, 1,3 milioane de la Guvernul României și 8,4 milioane din bugetul local, prin Primăria Timișoara. Cei 6 subantreprenori păgubiți de către Saiftim se plâng și că au facturat serviciile și materialele către Saiftim SA, fără să încaseze niciun leu, însă au plătit atât TVA cât și impozit pe profit.
În luna aprilie, mai multe firme au cerut executarea silită a SC Saiftim, solicitările fiind aprobate. Pintre aceste firme se numără: SC Anca Electric Systems, SC Power Team, SC Best Instal, SC Readymix, SC VCP Intermediere, SC Dynamic Selling Grup, SC Urarom, SC Indfloor Group și SC Euromobille.

Comentarii

comentarii