Acasă Eveniment O pagină de istorie a satului german din Timiş – „jucată” în...

O pagină de istorie a satului german din Timiş – „jucată” în film de elevii din Liebling

DISTRIBUIȚI

Familia Kolping Internaţional a organizat la Casa Adam Muller Guttenbrunn Timişoara, la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe activităţi, dar şi o comunicare activă între familiile din ţară şi din străinătate. Dintre cele 12 programe de voluntariat prezentate, „Povestea satului meu Liebling” a impresionat cel mai mult.

Au participat 16 protagonişti – elevi „actori” – îmbrăcaţi în costume populare din diverse zone ale ţării, un profesor îndrumător şi un părinte. Filmul este o pagină de istorie a satului german din Timiş, (depopulat prin plecarea germanilor) cu obiceiurile şi tradiţiile specifice, inconfundabile. Protagoniştii filmului au fost copii cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani, îmbrăcaţi în port popular german şi românesc. Ei au avut rolul de a prezenta artistic cum decurge o zi din familia germană şi română, în Liebling – mersul la muncă, la slujba de la biserică sau desfăşurarea unor activităţi şi obiceiuri în gospodărie. Organizarea, scenariul, decorurile, costumele au fost realizate de trei tinere – Anca Lazea, Cora Petrică şi Ingrid Murariu – ajutate de părinţii copiilor şi de cadrele didactice de la şcoala din Liebling.

„Nu a fost uşor să găsim costume autentice vechi în condiţiile în care mai sunt 10 familii germane în Liebling. Nu a fost uşor pentru că actorii au fost de vârsta foarte mică, dar s-au comportat foarte bine. Cu atât mai mare este bucuria pentru că am prezentat acest proiect de voluntariat şi munca noastră a fost răsplătită printr-o diplomă de excelenţă. Mulţumim asociaţiei ProLiebling care a ajuns cu Tabăra de tradiţii şi obiceiuri – Vara la Liebling, la ediţia a şasea şi ne-a acordat şansa de a fi voluntari şi a nu lăsa să se piardă tradiţia cusăturilor populare, a obiceiurilor oamenilor locului veniţi din 37 de judeţe ale ţării cu interculturalitatea lor, cu pictura icoanelor pe sticlă. Mulţumim şcolii, comunităţii locale, dar nu în ultimul rând Familiei Kolping Liebling care ne-a promovat proiectul”, a precizat prof. Nicoleta Marghitaş, directorul Şcolii Liebling.

Comentarii

comentarii