Acasă Cultura O viziune futuristă asupra locuirii, super-vernisaj, la Art Encounters Timișoara

O viziune futuristă asupra locuirii, super-vernisaj, la Art Encounters Timișoara

546
DISTRIBUIȚI

Fundația Art Encounters, bd. Take Ionescu 46C, Timișoara, organizează, miercuri, 17 aprilie, de la ora 19.00, vernisajul expoziției personale casa activa INERS atopia future home a artistului Antal Lakner, în colaborare cu Galeria Glassyard din Budapesta.

Evenimentul face parte din noul program permanent care se desfășoară în spațiul expozițional al Fundației Art Encounters, de la Casa Isho.

Antal Lakner s-a născut în 1966 și este unul dintre cei mai importanți artiști maghiari, a cărui carieră include participări la Bienala de la São Paolo (2006), Manifesta 4 (2002), Bienala de artă de la Veneția – Pavilionul Ungariei (2001) și Bienala de la Istanbul (1997).

Expoziția sa personală de la Muzeul Ludwig Budapesta din 2012 a reprezentat o amplă incursiune într-un model de lucru și o operă experimentală care au transformat complet spațiul muzeal, experiența individuală a vizitatorilor și limitele instituționale.

Acest model de lucru decurge din depășirea receptării strict vizuale a artei, prin crearea de situații în care cunoașterea tactilă preia controlul experienței.

Expoziția casa activa. INERS atopia future home se bazează pe o serie de lucrări noi asociate unor piese deja cunoscute, care răspund contextului specific în care se plasează Fundația Art Encounters – proximitatea șantierului în care se construiesc apartamentele „viitorului”.

Propunerea lui Antal Lakner, o viziune futuristă asupra locuirii „active”, regândește spațiul expozițional ca pe o casă alternativă, în care fiecare obiect determină o situație dinamică, provocatoare sau surprinzătoare.

Interacțiunea publicului cu obiectele pe care le creează artistul pune în discuție abilitatea de a transgresa teritoriul comod al locuirii luxoase și hipertehnologizate. Atrofierea instinctului natural uman de a răspunde unor situații ostile devine aici pretextul pentru o suită de întrebări referitoare la felul în care ne construim prezența fizică într-un spațiu domestic sau social, relația dintre muncă și timp personal, precum și consecințele ideologice ale acestei separări.

Conceptul de INERS, pe care Antal Lakner l-a utilizat de-a lungul timpului, începând cu anii 1998, materializat în dispozitive mecanice care traduc munca fizică profesională în exerciții mimetice de relaxare, este dezvoltat aici prin noi practici paradoxale de consum și producție într-o viață cotidiană convertită într-un motor spiritual, energetic și economic perfect -a informat Art Encounters Timișoara.

Curatorii expoziției care rămâne deschisă până pe 29 iunie 2019 sunt Barnabás Bencsik și Diana Marincu.

 

Comentarii

comentarii