Acasă Actualitate Şomaj, falimente, recesiune şi măsuri de ieşire din criza economică

Şomaj, falimente, recesiune şi măsuri de ieşire din criza economică

DISTRIBUIȚI

Iată ce ne rezervă viitorul !
liviu negutdirector AJOFMLiviu Neguţ, noul director coordonator al AJOFM Timiş, a precizat că pentru şomerii aflaţi în plată şi pentru persoanele care intră în şomaj până la data de 31.12.2009, perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj se prelungeşte cu 3 luni.
“Indemnizaţia de şomaj reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data stabilirii acesteia (în prezent, salariul minim brut este  600 lei), la care se adaugă, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferenţiate, astfel:  3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani şi 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 ani”, a informat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş.

Situaţia e tot mai gravă !
 
De asemenea, comform legii, indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare.
6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 1 an;
9  luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani şi 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
“Amintim că în Monitorul Oficial nr. 186 din data de 25 martie 2009, a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă nr. 28, din 2009, privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială. Documentul arată că, pentru şomerii aflaţi în plată la data intrării în vigoare a acestei noi reglementări, precum şi pentru persoanele care intră în şomaj până la data de 31.12.2009, perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj se prelungeşte cu 3 luni ”, precizat Liviu Neguţ, noul director coordonator al AJOFM Timiş.
Din păcate, situaţia se agravează şi mai mult în Timiş şi în România, fiindcă numărul şomerilor creşte de la lună la lună şi multe firme dau faliment, lăsând toţi angajaţii fără loc de muncă. Pentru ca situaţia să fie şi mai gravă, Traian Băsescu, preşedintele Românie, a declarat oficial recesiune economică în ţara noastră, deşi economia lucrează în pierdere de mai multe luni. În Timiş, numărul şomerilor a depăşit 10.000, iar la nivel naţional a depăşit 500.000, cu o rată a şomajului de 5,7%.
Conform “Pactului global privind locurile de muncă” plasarea problematicii ocupării şi a protecţiei sociale în centrul pachetelor de stimulente şi a altor politici naţionale şi respectarea drepturilor lucrătorilor sunt două dintre acţiunile de bază menite să atenueze efectele crizei asupra populaţiei.
Deşi sindicatele timişorene critică faptul că nu au fost puse în aplicare măsurile de protecţie socială şi de stimulare a economiei, reprezentanţii guvernului susţin că 20% din bugetul României este alocat pentru investiţii în transport, în domeniul agriculturii, al mediului, al sănătăţii, procent foarte necesar pentru ca ţara nostră să iasă din criza economică şi pentru modernizarea infrastructurii.

Majorarea cu 20% a bugetului pentru IMM-uri
 
Deoarece motorul activităţii economice îl reprezintă IMM-urile, Guvernul României a adoptat recent o schemă de ajutor de stat pentru sprijin şi dezvoltare, prin majorarea de 20 de ori a bugetulului de ajutor de stat pentru IMM-uri pentru anii 2009-2011. Este ajutorul pe care statul îl dă firmei pentru a putea să menţină locurile de muncă şi să desfăşoare activităţi productive. Un obiectiv prioritar este absorbţia eficientă a fondurilor europene, în special cele destinate resurselor umane, pentru asigurarea suportului de formare profesională şi ocupaţională. Amintim măsurile de susţinere a persoanelor care se află într-o situaţie dificilă în această perioadă: prelungirea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, pentru anul 2009, la un an;  scutirea de la plata contribuţiilor şi impozitelor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru o perioadă de maximum 3 luni, pentru veniturile din  şomaj tehnic, acestea urmând să fie suportate de către stat; introducerea pensiei sociale minime garantate şi creşterea cu 15% a cuantumului venitului minim garantat.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai confederaţiilor patronale şi sindicale au început activitatea care vizează modificarea Legii privind contractul colectiv de muncă, a Legii privind soluţionarea conflictelor colective de muncă, a Legii sindicatelor şi a Legii patronatelor, modificări care sunt incluse, de altfel, în Agenda pentru Munca Decentă 2008-2009 convenită cu Biroul Internaţional al Muncii. De asemenea, se lucrează intens şi la proiectul Legii unitare de salarizare a personalului din sistemul bugetar, precum şi la o nouă Lege privind sistemul unitar de pensii publice. “Măsurile de combatere a crizei au fost convenite de către cei trei parteneri sociali, fiind rezultatul unei activităţi intense şi transparente de dialog”, a precizat Marian Sârbu, ministrul Muncii.

Comentarii

comentarii