Acasă Cultura Omul ca un număr de identificare personală (CNP) – vernisaj la Galeria...

Omul ca un număr de identificare personală (CNP) – vernisaj la Galeria Calina Timişoara

DISTRIBUIȚI

galeria calina timisaoraCalina Spațiu de Artă Contemporană Timişoara prezintă ultima expoziție personală Sorin Oncu (1980 – 2016) | YU-RO 3, în perioada 21 septembrie – 21 octombrie 2016, cu vernisaj miercuri 21 septembrie, de la ora 18:00.

Auto-reflexiv, permanent ironic și critic Sorin Oncu revine în ultima expoziție personală asupra uneia dintre temele care l-au preocupat permanent: mecanismele construcțiilor identitare. Firul narativ al expoziției YU-RO 3 se articulează politic în deconstrucția simbolică a elementelor “cheie” care traduc apartenența la una sau alta dintre națiunile din care făcea parte: sârbă și română.

Născut în Iugoslavia, în Banatul sârbesc, Sorin a trăit în Timișoara mai mult de un deceniu fără să reușească să obțină cetățenia română. Blocat de legislația autohtonă care ridică bariere oricui încearcă să devină cetățean român, Oncu a fost nevoit să rămână la statutul de “străin” în ciuda faptului că era etnic român. Proiectele din seria YU-RO chestionează joncțiunea și contrariile imprimate de etnie și națiune în identitatea personală. Lucrările expuse la Galeria Calina, proiecte anti-estetice articulate în proximitatea limbajului arte povera, traduc experiența personală într-un discurs politic despre limitele pe care noile mitologii ale statelor naționale le-au imprimat indivizilor. În interiorul granițelor omul este redus la un număr de identificare personală (CNP), un cod care încifrează abstract ștergerea valențelor tuturor mărcilor posibilelor construcții identitare prin care se pot defini indivizii.
Sorin Oncu reușește prin fiecare lucrare să producă un statement puternic, menit să interogheze artificialul identificării impuse de locul în care te-ai născut precum și consecințele acestei apartenențe date. Proiectul său individual invită într-un mod autentic fiecare privitor la o reflecție critică asupra banalizării anti-umane pe care o presupune apartenența etnică și/sau națională – a explicat Valentina Iancu. Lucrările expuse în actuala selecție au fost în mare parte doar schițate de Sorin și produse după dispariția prematură a artistului cu ajutorul prietenului și colaboratorului Cosmin Haiaș –a informat Galeria Calina. Program: luni-vineri | 10:00 – 18:00, sâmbătă 11:00 – 15:00.

Comentarii

comentarii