Acasă Actualitate Omul care îi gătea lui Gheorghiu Dej şi lui Ceauşescu va desemna...

Omul care îi gătea lui Gheorghiu Dej şi lui Ceauşescu va desemna cel mai bun bucătar din Banat

DISTRIBUIȚI

Gheorghe Vătafu, bucătarul personal al foştilor preşedinţi comunişti Gheorghe Gheorgiu Dej şi Nicolae Ceauşescu, face parte din juriul care, la sfârşitul acestei săptămâni, va desemna cel mai bun bucătar din Banat. „Cupa Banatului”, ce face parte din cadrul Campionatului Naţional de gătit în aer liber, are loc la Bucovăţ, între 5 şi 6 iunie.

Şi bucătari din ţările vecine vor să câştige titlul de la Bucovăţ

20 de echipe de bucătari profesionişti, de la cele mai importante restaurante din Timişoara şi împrejurimi şi-au anunţat deja participarea la „Cupa Banatului”. Competiţia, ce începe sâmbătă, de la ora 11, la Pensiunea Zetas din Bucovăţ, va reuni şi 7 echipe de bucătari din Serbia, Slovenia şi Ungaria. Concursul este organizat pe mai multe secţiuni. La el pot participa şi bucătarii amatori, care se cred tari în arta culinară. În prima zi, bucătarii profesionişti vor găti ce îi taie capul, cu propriile ingrediente. Duminică va fi o zi specială, organizatorii vor pune la dispoziţie maeştrilor bucătari ingrediente standard, pe care sunt liberi să le combine cum vor ei.

Juriu format din cei mai mari experţi în cratiţe

Evenimentul gastronomic, care se doreşte a fi şi un dialog intercultural, este organizat de sucursalele din Timişoara şi Lugoj ale Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism şi de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ. „Limbajul mâncării este unul universal. Cupa Banatului a fost gândită ca un eveniment gastronomic intercultural şi se adresează în special profesioniştilor. Cei mai buni bucătari din Banat au prilejul acum să-şi dea măsura talentului. Ne dorim ca bucătarii din Banat şi nu numai să fie scoşi din spatele zidului şi aduşi în faţa oamenilor. E greu să schimbi mentalităţi, dar vrem să valorizăm munca bucătarilor, să aducem în faţă elementele din culisele bucătăriilor marilor restaurante”, spune Iulia Drăguţ, preşedintele Asociaţiei Culturală Euro Est Alternativ. Juriul, format exclusiv din bucătari profesionişti, îl are ca preşedinte pe Radu Zărnescu, multiplu medaliat la concursurile internaţionale de gastronomie, liderul lotului olimpic de bucătari al României. El, alături de bucătarul lui Gheorghiu Dej şi al lui Ceaueşecu şi împreună cu alţi 6 maeştri în arta culinară, vor desemna, duminică, cel mai bun bucătar din Banat. Intrarea este liberă şi, după jurizare, toate delicatesele se consumă de public.

Comentarii

comentarii