Acasă Eveniment Ora de aur, în spitalele din Regiunea de Vest

Ora de aur, în spitalele din Regiunea de Vest

DISTRIBUIȚI

În perioada 4-6 octombrie, va avea loc la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara o conferinţă internaţională, unde peste 20 de medici specialişti din ţară şi din Europa vor ţine prelegeri pe teme de mare interes în domeniile anestezie, terapie intensivă şi medicină de urgenţă. Invitat special va fi profesorul dr. Louis Puysbasset, de la spitalul Hôpital de la Pitié-Salpêtrière din Paris, Franţa.

Participanţii vor beneficia de un program ştiinţific dens, dar şi de o prezentare pe larg a proiectului „Ora de aur”, cu obiectivele şi rezultatele obţinute de la demararea sa în ianuarie 2011.

Professorul Puysbasset a fost coordonatorul unei serii de medici stagiari trimişi în Franţa în schimb de experienţă prin intermediul proiectului. De asemenea, va fi prezentată platforma virtuală dezvoltată în cadrul proiectului „Ora de Aur”, acesta fiind un instrument extraordinar de util în cazurile grave sau complicate – prin intermediul ei, medicii de diverse specializări (neurologie, neurochirurgie, ATI, tramatologie, imagistică) pot transmite în timp util informaţii şi imagini medicale (radiografii, RMN-uri, buletine de analize etc.), pot solicita o a doua opinie de la alţi specialiştii din zona de vest, pot asista on-line un bolnav neuro-critic şi pot afla coordonatele celor mai apropiate clinici de recuperare sau ale medicilor specialişti din zonă, pentru a le comunica ulterior pacienţilor care au nevoie de ele. La această platformă virtuală sunt conectate 9 spitale din Regiunea de Vest, printre care şi Spitalul Judeţean Timişoara.

Participanţilor la conferinţă le va fi prezentat centrul de telemedicină dezvoltat în cadrul proiectului, la care vor putea apela toţi medicii din zona de vest a ţării, care investighează pacienţi cu boli neurochirugicale şi neurologice. Centrul va fi inaugurat în luna octombrie a anului în curs.

Proiectul „Ora de aur” a fost lansat de către Spitalul Judeţean Timişoara, în martie 2011, şi vizează educaţia medicală continuă a aproximativ 1.000 de medici şi asistenţi medicali din Regiunea de Vest şi are o perioadă de implementare de 22 de luni. Valoarea totală este de aproximativ 1,85 milioane de lei, din care 1,68 milioane reprezintă finanţarea nerambursabilă asigurată din Fondul Social European. Prin acest proiect se urmăreşte crearea unui nucleu de legătură cu diverşi specialişti interesaţi de îngrijirea pacientului neurologic şi neurochirugical critic.

Comentarii

comentarii