Acasă Cultura Orheiul vechi – adus de 20 de pictori, din Republica Moldova la...

Orheiul vechi – adus de 20 de pictori, din Republica Moldova la Timișoara. Iubirea nu e o portocală, la Victoria

DISTRIBUIȚI

Ambasada Republicii Moldova, Centrul Cultural UNESCO ”Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Timișoara au organizat expoziția de pictură ”Orheiul Vechi”, joi, 02 noiembrie, de la ora 17.00, în Galeria 3, Bastion Maria Theresia.

Cu acest prilej, Mihaela Manoli, ministrul consilier în Ambasada Republicii Moldova în România, a vorbit despre mesajul acestei expoziții simbolice.

“Am vrut să aducem frumusețea locurilor pitorești moldovenești în România în speță la București și la Timișoara unde această expoziție a fost deschisă.

Orheiul vechi e un un obiectiv turistic emblematic pentru Republica Moldova și pentru identitatea noastră și am vrut să-l prezentăm și românilor din țara mamă. Vrem să creăm legături culturale între România și Republica Moldova. Mai mult dorim că artiștii noștri pictori să fie cunoscuți și peste hotare.

Orheiu vechi este o tabără româno-moldovenească, unde 20 de pictori au fost și au creat tablouri. Ei au stat în această tabără și au pictat împreună, astfel s-au creat și punți de legătură între artiștii români și artiștii din Republica Moldova”.

Expoziția cuprinde lucrări ale 20 de artiști plastici consacrați din Republica Moldova – Alexandr Alavațchi, Valentin Cebotari, Diana Caisin, Valentin Caisin, Inga Edu, Victor Frimu, Iurie Matei, Dumitru Murahovschi, Radu Negru, Vasile Sitari, Marina Șendrea și din România – Vitalie Butescu, Vali Irina Ciobanu, Miron Gheorghe, Radu Goia, Maria Jardă, Dumitru Macovei, Mugur Popa, Corneliu Drăgan Târgoviște, Florentin Vesa, Mariana Vesa.  

Tablourile au fost realizate de maeștri în cadrul ședințelor plein-air pe durata Taberei de creație desfășurată în luna octombrie 2022 la Butuceni, Orheiul Vechi, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în România și Centrului Cultural UNESCO ”Mihai Eminescu” din București.

Operele artiștilor vin să descopere unul dintre cele mai pitorești locuri din Republica Moldova – Orheiul Vechi, un adevărat complex de monumente istorice pe defileul râului Răut, o localitate spectaculoasă, care a fost transpusă în picturi cu mult rafinament cromatic și care surprind picturalitatea şi încărcătura spirituală a acesteia.

Silviu Sofrone, consulul Republicii Moldova la Timișoara, a concluzionat:

“Avram o ilustrare a celor tradiții din Republica Moldova din Orheiul vechi aglat în mijlocul Moldovei, un oraș cu tradiție și cu o continuitate, cultură și meșteșugărie cât și credință. Artiștii care au pictat acolo au observat foarte bine realitatea și au prezentat-o simbolic și cât mai convingător prin artă picturală, inclusiv cu acele căsuțe porți cu simbolul credinței crucea”.

Iubirea nu e o portocală, la cinema Victoria

De asemenea, ONE WORLD ROMANIA îi invită pe timișoreni la proiecția documentarului „Iubirea nu e o portocală”, realizat de regizoarea Otilia Babară, din Republica Moldova, 2022, 73 min.

Proiecția va avea loc duminică, 5 noiembrie, de la ora 17:30, la cinema Victoria, str. Ciprian Porumbescu nr. 2 Timișoara, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania la Timișoara.

Acesta este un delicat documentar despre o generație care a crescut în absența mamelor. După colapsul Uniunii Sovietice, mii de femei din Republica Moldova au luat calea Europei occidentale și au devenit migranți economici și principala sursă de venituri a familiei. S-a dezvoltat, în acest context, un schimb ritualizat: mamele trimiteau bani și bunuri, primind în schimb din partea copiilor casete video. Această intimă arhivă video constituie materialul acestui film, mărturie a golului dureros lăsat de cei care au plecat la muncă în viețile copiilor rămași acasă. Un film necesar, care surprinde fragilitatea unor legături de familie prin ochii unei generații forțată de istorie să facă trecerea de la comunism la capitalism.

Comentarii

comentarii