Acasă Eveniment Osama bin Laden a fost ucis. Operaţiunea a fost autorizată de Barack...

Osama bin Laden a fost ucis. Operaţiunea a fost autorizată de Barack Obama

510
DISTRIBUIȚI

VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că liderul reţelei teroriste al-Qaida, Osama bin Laden, a fost ucis. Obama a precizat, într-o intervenţie transmisă în direct de televiziunile americane, că a autorizat o operaţiune împotriva liderului al-Qaida, în cursul căreia nu au fost înregistrate victime în rândurile forţelor americane.

 "Astăzi, pot anunţa poporul american şi întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama bin Laden, liderul al-Qaida", a afirmat Obama. Preşedintele american a precizat că operaţiunea militară americană a avut loc în Pakistan. Obama a afirmat că a fost informat, în august, că SUA au o posibilă pistă către ben Laden, constând în informaţii privind o posibilă ascunzătoare a acestuia, situată în Pakistan. Preşedintele american a adăugat că, săptămâna trecută, a decis că informaţiile permit declanşarea unei operaţiuni.

"Astăzi, la ordinele mele, Statele Unite au lansat o operaţiune" care a vizat ascunzătoarea, a spus el. Bin Laden a fost ucis într-un schimb de focuri, iar forţele americane au preluat trupul neînsufleţit , a adăugat Obama. Cooperarea cu Pakistanul a permis localizarea lui bin Laden şi a clădirii unde se ascundea acesta, a precizat preşedintele american. Bin Laden a fost ucis într-o operaţiune a unui comando american, care a durat 40 de minute. Clădirea de trei etaje din Abbotabad unde a fost localizat Osama bin Laden se află la circa 100 de kilometri de Islamabad, au declarat surse oficiale americane, precizând că operaţiunea s-a soldat şi cu moartea altor patru persoane, relatează CNN. 
"O echipă americană redusă" a fost implicată în operaţiunea de la Abbotabad, au precizat sursele citate, fără a putea confirma prezenţa unor membri ai forţelor armate la faţa locului. O altă sursă oficială a precizat că bin Laden a opus rezistenţă şi a fost ucis într-un schimb de focuri. În confruntări au mai fost ucişi încă trei bărbaţi şi o femeie folosită ca scut uman , însă nu au fost înregistrate victime în rândurile americanilor prezenţi la faţa locului, au precizat sursele citate.  
Echipa americană a fost prezentă în zona clădirii – de opt ori mai mare decât cele din jur – timp de circa 40 de minute. În timpul raidului, un elicopter american s-a prăbuşit, ca urmare a unei defecţiuni tehnice, au afirmat sursele citate, adăugând că aparatul de zbor a fost distrus în urma incidentului.
 
Americanii sărbătoresc în faţa Casei Albe
 
Sute de persoane s-au adunat, duminică seară, în faţa Casei Albe, cântând imnul naţional, după aflarea primelor informaţii privind uciderea liderului reţelei teroriste al-Qaida, Osama bin Laden, relatează CNN. Manifestanţii scandează "SUA! SUA!" şi "Hey, hey, goodbye!", referindu-se la bin Laden.
Sursa: Mediafax

Comentarii

comentarii