Acasă Actualitate Otrava din farfurie, sub control!

Otrava din farfurie, sub control!

203
DISTRIBUIȚI

De joi, 25 august

Problematica utilizării aberante a E-urilor în alimentaţia românilor se pare că va fi, în sfârşit, rezolvată. Conform noilor prevederi legislative privind sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, folosirea nepermisă a E-urilor (aditivi, arome şi enzime), în alimente constituie contravenţie şi va fi sancţionată drastic.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat, joi, 25 august, Hotărârea de Guvern privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii. “Era nevoie de prevederi noi în domeniul controlului din sistemul sanitar, deoarece, cu mici excepţii, Legea privind contravenţiile la normele de igienă şi sănătate publică nu a mai fost modificată din anul 1994. Practic, am aliniat legislaţia cerinţelor actuale. În noua formă, am dublat numărul faptelor considerate încălcări ale legii, de la 281 de fapte la 515”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

Noul act normativ reglementează modalitatea de constatare a contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor cu privire la normele generale igienico-sanitare, atât în unităţile care funcţionează în sistemul sanitar, cât şi pentru cele de folosinţă publică (tabere şcolare, cămine, creşe). Mai sunt reglementate normele privind conformitatea produselor care intră sub incidenţa de competenţă a Ministerului Sănătăţii (suplimente alimentare, alimente cu destinaţie nutriţională specială, cosmetice, substanţe biocide etc). Actul normativ stabileşte, în mod distinct, sancţiunile pentru persoanele juridice, respectiv pentru persoanele fizice, cuantumul sancţiunilor fiind variabil pentru cele două categorii, în funcţie de natura şi gravitatea faptei.

Comentarii

comentarii