Acasă Actualitate Panică în vestul țării. Oamenii sunt speriați de exploatarea minieră unde se...

Panică în vestul țării. Oamenii sunt speriați de exploatarea minieră unde se vor folosi cianură și substanțe toxice care pot afecta mediul

525
DISTRIBUIȚI

Exploatarea minieră de la Certej, de lângă Deva, îi sperie pe oameni. O companie canadiană intenţionează să extragă aurul şi argintul de acolo, însă în procesul tehnologic vor fi folosite cianură şi alte substanţe toxice care pot afecta grav mediul, viaţa şi sănătatea localnicilor. Acum, oamenii se tem că zona va fi contaminată.

Oamenii de la Certej se tem de cianuri, dar şi de iazul de decantare, un lac imens cu steril şi deşeuri de la activitatea miniera. Îşi amintesc cu groază de coşmarul din 1971 când digul depozituilui de steril a cedat şi o mare de substanţe toxice s-a prăvalit peste localitate.

Autorităţile locale nu ştiu exact ce urmează să se întâmple la exploatarea minieră. Compania Deva Gold a fost somată să explice exact ce procedee vor fi folosite şi dacă vor fi utilizate cianuri.

Zăcămintele de aur şi argint care ar putea fi valorificate însumează peste 3 miliarde de euro, cam tot atât cât rezerva de aur a României. Proiectul minier Certej este deţinut de către Deva Gold, o companie joint venture între Eldorado Gold şi firma de stat Minvest Deva, scrie antena3.ro.

Comentarii

comentarii