Acasă Cultura Parallels. Timișoara / Novi Sad, până în martie 2024

Parallels. Timișoara / Novi Sad, până în martie 2024

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă Timișoara și Galeria Matica Srpska continuă dialogul cultural, astfel vă invităm să admirați expoziția “Parallels. Timișoara / Novi Sad”, găzduită de Palatul Baroc din Piața Unirii, până în data de 17 martie 2024.

Expoziția cuprinde șaizeci de opere de artă – icoane, portrete, peisaje, natură statică și compoziții abstracte.

Colecția Muzeului National de Artă Timișoara și a Galeriei Matica Srpska din Novi Sad au avut istorii paralele uimitoare, care se pot recunoaște în personalitățile celor care le-au fondat și în operele de artă pe care le-au colecționat.

Colecțiile au fost înființate în secolul al XIX – lea, ca societăți științifice marcante – în 1847, Societatea Matica Srpska din Novi Sad, cea mai veche și faimoasă instituție literară și științifică a sârbilor și în 1872, Societatea pentru Istorie și Arheologie a Banatului, cea mai veche fundație culturală din Timișoara. Ambele colecții s-au conturat din pasiunea pentru artă a doi mari filantropi – Sava Tekelija (1761–1842), respectiv Zsigmond Ormós (1813–1894).

Program de vizitare muzeu: de miercuri până duminică între orele 10:00-18:00, iar pentru expoziția Constantin Brâncuși între orele 10:00-20:00.

Finanțator: Consiliul Județean Timiș

Organizatori: Muzeul Național de Artă Timișoara și Galerija Matice srpske. Co-organizator: Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara. Curatori: Mihaela Irimescu și dr. Aleksandra Čelovski.

 

Comentarii

comentarii