Acasă Economic Parc industrial, Timișoara, sărăcie în peisaj!

Parc industrial, Timișoara, sărăcie în peisaj!

DISTRIBUIȚI

parcindustrialincontrotimisoara large”Parcul Industrial Incontro”, din Timișoara, ar trebui să fie un vector în atragerea investitorilor și în dezvoltarea economică a zonei. Construită, începând cu anul 1995, de societatea italiană Incontro Prefabricati, zona industrială din Timișoara, situata pe DN 59 Km 8+550, ar putea deveni atracție pentru societățile străine și românești ce intenționează să dezvolte activități industriale. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa, parcul fiind de multe ori ocolit de investitori dintr-un motiv cel puțin ciudat pentru un oraș ca Timișoara: zona industrială nu este legată la nicio rețea de canalizare. Cum orice activitate industrială produce și apă industrială, multe dintre cele 52 de firme din parcul industrial pierd sume mari de bani cu tratarea și eliminarea de substanțe, prin vidanjarea acestei ape. O parte dintre firme deversează însă apa direct pe terenurile agricole din jurul parcului, împreună cu apele pluviale. ”Parcul Industrial Incontro” se întinde pe o suprafață de 100 de hectare și cuprinde peste 3000.000 de metri pătrați de hale industriale în care lucrează câteva zeci de mii de oameni
Firme din parcul industrial au înființat, încă din anul 2005, Asociația ”Utilitaria – Celea Șagului”, cu ”scopul de a promova și apăra interesele ecologice, sociale și economice ori de altă natură, a membrilor săi, pentru realizarea studiilor și proiectelor accesării fondurilor pentru înființarea, construirea și exploatarea unei infrastructuri necesare asigurării serviciilor utilitare de apă-canal. Este vorba de nevoia de canalizare pentru imobilele situate în apropierea Căii Șagului, în zona situată între comuna Chișoda și Calea Șagului, dar și cartierul Freidorf, din partea de sud-vest a municipiului Timișoara, în conformitate cu normele civilizației din comunitatea Europeană și cu necesitățile unui trai civilizat, în favoarea proprietarilor și utilizatorilor de terenuri și construcții din această zonă”.
Un proiect de realizare a unei conducte de apă și canalizare, în Calea Șagului, există încă din anul 2005, dar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Investiția ar costa aproximativ 6 milioane de euro, bani pe care Primăria Giroc, pe teritoriul căreia se află terenului, nu îi are. Nici Primăria Timișoara, în administrarea căreia se află terenurile din partea dreaptă a Căii Șagului nu a fost interesată de această investiție. Problema a fost pasată, ani la rând, între cele două municipalități și Consiliul Județean Timiș.
Acum, în 2016, odată cu revigorarea asociației firmelor din parcul industrial, s-a obținut, în sfârșit, o promisiune din partea CJ Timiș, de reîncepere a discuțiilor privind investiția în canalizare. O soluție, propusă chiar de firme, este o investiție în comun, la care să contribuie firmele, primăriile și consiliul județean.

Comentarii

comentarii