Acasă Actualitate Parcurile distruse ale Timișoara – grădina de la Casa cu Ancoră

Parcurile distruse ale Timișoara – grădina de la Casa cu Ancoră

DISTRIBUIȚI

Timişoara îşi câştigase un bine-meritat titlu de ”oraş al rozelor” tocmai datorită parcurilor de odinioară. De la Gara de Nord puteai traversa oraşul trecând dintr-un parc în altul; Parcul Central-Parcul Catedralei-Parcul Justiţiei-Parcul Copiilor-Parcul Rozelor-Parcul Poporului.
Acestora li s-au adăugat în timp şi alte parcuri, Botanicul sau Alpinet fiind remarcabile, alături de scuaruri şi părculeţe mai mici, de cartier. Astăzi, practic nu există cartier în care să nu fie amenajat un parc mare, al zonei. Singura zonă cu adevărat vitregită este cea din Iosefin – Dragalina.
Aici a existat odată o mare şi frumoasă grădină publică, care astăzi se rezumă la trei copaci ferecaţi dincolo de zidurile Casei cu Ancoră, de lângă Podul de pe bv. Dragalina.

Povestea Grădinii

Istoricii timişoreni relatează despre faptul că pe tot malul canalul Bega se întindea o grădina uriaşă prin veacurile XIX-XX. Eruditul Kos Karoly, arhitect, scriitor, grafician, etnograf şi politician din perioada Imperiului, relata că aici se găsea imensa grădină care aparţinea uneia dintre nepoatele renumitului filantrop Anton Szeiller.
Aici era un adevărat paradis cu sute de arbori. Astăzi … nu mai e nimic.
La începutul secolului XX, pe colţul Dragalina-Vladimirescu s-a construit pe locul unei case mai mici Casa cu Ancoră, unde se spune că a funcţionat Căpitănia Portului Timişoara, dar şi un restaurant, care avea ca simbol o ancoră. După ridicarea palatului, la parter a continuat să funcţioneze un restaurant, iar pe clădirea în care se aflau mai multe apartamente de închiriat, a fost înălţat la loc de cinste simbolul ancorei, care dăinuie şi astăzi.

Numai grădina … nu mai există.

Treptat şi pe nesimţite, dar cu nesimţire, din grădina-parc s-a mai luat câte-o fleică pentru interese imobiliare, mult mai rentabile economic decât umbra copacilor. Şi, la fel cum din Parcul Poporului, în timpul administraţiei Ciuhandu au fost luaţi sute de metri pătraţi pentru Hotelul NH, şi aici s-au găsit şmecheri cu spirit întreprinzător. În aceeaşi administraţie.
Astfel, lanţul hotelier Accor, a pus gând rău restului de grădină din spatele Casei cu Ancoră pentru a construi hotelul Novotel. Ei se lăudau prin 2009 că ”La Timişoara, Accor deţine deja terenul pentru dezvoltarea unui hotel Novotel, care ar putea deveni operaţional în circa doi ani (…)”.
Numai că locatarii imobilului cu (încă) puternică încărcătură sentimentală, pentru cei cunoscători ai istoriei oraşului, nu au fost de acord cu ideea de a li se ridica în curte un bloc/hotel cu vreo opt etaje, care nu ar respecta nici normele de PUZ!!!, şi au acţionat în instanţă Primăria Timişoarei şi Agenţia Regională de Mediu Timişoara.
”Tribunalul Timiş, deliberând, a constatat că reclamanţii (Asociaţia de Proprietari de pe Splaiul T. Vladimirescu nr. 24) au solicitat PMT, CLT şi Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara să se dispună anularea Hotărârii CLT din 28 aprilie 2009 privind aprobarea PUZ – construirea Hotel Novotel şi Etap – bv. Dragalina nr.20, anularea Avizului Agenţiei de Mediu prin care s-a stabilit că PUZ menţionat ”nu necesită evaluare de mediu şi se adoptă fără aviz de mediu” (…)”. Tribunalul a dispus la 23 noiembrie 2012 anularea respectivei HCL şi a Adresei Agenţiei de Mediu care dădeau undă verde … construirii celor două hoteluri.

Dincolo de interesele celor din administraţia Ciuhandu şi a celor de la Mediu care au aprobat cu ochii închişi un proiect stupid, îndreptat împotriva stării de sănătate a comunităţii şi a PUZ-ului şi a ceea ce numim ”moralitate”, dacă privim locul cu pricina, ne întrebăm pe unde ar putea intra clienţii în … hoteluri. Unde ar avea loc de parcare, pe unde s-ar face aprovizionare etc. Pentru că nu există căi de acces corespunzătoare. Doar banul se poate strecura inclusiv prin gaura cheii.
Poate că ar trebui ca Municipalitatea să ceară refacerea grădinii care a fost odinioară în spatele Palatului Ancora şi nicidecum să fie de acord cu un bairam în curtea locatarilor civilizaţi din imobil. Noi vrem parcurile înapoi şi orice oportunitate de a se crea zone verzi în oraş să fie fructificate. Interesant este că aceia care strigă în gura mare că se dărâmă cinci copaci când se construieşte infrastructura oraşului, la această barbarie nu au protestat defel. Poate nu au aflat până acum.

Comentarii

comentarii