Acasă Actualitate Patriarhul României vine la Timişoara pentru a-l întroniza pe mitropolitul Banatului. Preafericitul...

Patriarhul României vine la Timişoara pentru a-l întroniza pe mitropolitul Banatului. Preafericitul Daniel – cetăţean de onoare al Timişului

DISTRIBUIȚI

B53A5205

Mitropolitul Banatului va fi întronizat duminică, 28 decembrie, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Ceremonia va fi oficiată chiar de către Patriarhul României, Preafericitul Daniel, la trei luni după ce Înaltpreasfiinţitul Nicolae Corneanu a trecut la cele veşnice. Duminică, la ora 9, începe Sfânta Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Când se încheie Sfânta Liturghie are loc ceremonia de întronizare a noului mitropolit – Preasfinţitul Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei – în jurul orei 11.30, ceremonie care durează aproximativ o oră. Aici se citeşte gramata de numire a noului arhiepiscop şi mitropolit, pe care a întocmit-o cancelaria Sfântului Sinod, aprobată de Patriarhul României. Prin această gramată, Ioan Selejan îşi intră pe deplin în atribuţiile de conducere a Arhiepiscopiei Timişoarei şi a Mitropoliei Banatului. Tot duminică, la ora 13.30-14.00, Patriarhul României va primi, în cadru oficial, titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Timiş. Cel mai probabil, titlul va fi oferit Patriarhului României la Hotel Timişoara, acolo unde are loc şi masa festivă. 

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Selejan, Mitropolitul ales al Banatului, s-a născut pe 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani din judeţul Bihor, fiind al patrulea copil al familiei. A absolvit Liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea și Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti. După 4 ani de la terminarea studiilor universitare merge la Mănăstirea gorjeană Lainici, unde îmbrățișează viața de monah. Urmează cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar 1990 absolvă Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. În același an este hirotonit ierodiancon la Mănăstirea Lainici și ieromonah la Tismana. Între anii 1990 și 1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. Își continuă studiile teologice la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a urmat două doctorate: unul în Studii Biblice şi altul în Egiptologie şi Orientalistică. În anul 1994 a fost hirotesit arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim. Adunarea Naţională Bisericească, în şedinţa din 11 ianuarie 1994, a hotărât înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a fost ales episcop al acestei Eparhii pe 12 iulie, în același an. Pentru tăria și curajul său mărturistior în acest ținut unde românii sunt minoritari, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific. A primit numeroase premii și distincții iar în 2001 i s-a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor din partea Președintelui României pentru „slujirea cu cinste, evlavie şi dragoste de oameni a Cuvântului lui Dumnezeu”.

Duminică, circulaţia în zona Catedralei Mitropolitane va fi deviată. Între orele 7.30 şi 13.30, liniile de autobuz 33, Expres 3 şi Expres 33 vor circula până la Piaţa Regina Maria. Autobuzele vor opri în staţia pentru tramvaie de la Catedrala Mitropolitană și în staţia din dreptul Parcului Central. În intervalul menționat stația de autobuze de la Catedrală se suspendă.

 

Comentarii

comentarii