Acasă Cultura Patrimoniul sub reflectoare – Lumi reînviate: O călătorie culturală imersivă la Muzeul...

Patrimoniul sub reflectoare – Lumi reînviate: O călătorie culturală imersivă la Muzeul Jecza Timișoara

DISTRIBUIȚI

Spotlight Heritage Timișoara a organizat în incinta Muzeului Jecza, un spectacol remarcabil de muzică și poezie – Patrimoniul sub reflectoare – Lumi reînviate, proiect realizat de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Fundația Triade, ca parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii.

Spectacolul a adus în prim-plan memoriile femeilor de cultură din spațiul timișorean, punând accent pe poveștile copilăriei, ale tinereții, studenției și pe amintiri ale familiei Jecza. Trecutul și prezentul s-au contopit într-o manieră inedită cu ajutorul tehnologiilor digitale și de realitate augmentată, creând un spectacol deosebit pentru publicul prezent, prin care a înviat imagini și momente ale culturii contemporane dezvoltate în jurul Muzeului Jecza, a zonei din cartierul Giroc.

„Ne-am dorit foarte mult ca amintirile femeilor din Timișoara să iasă la lumină. Istoria orașului este plină de consemnări și amintiri despre bărbați, dar am vrut să fie și altfel. Toate celelalte spectacole s-au axat în mod special pe poveștile dintr-un trecut ceva mai îndepărtat sau mai apropiat, în schimb acest spectacol [Lumi reînviate] este despre femeile de astăzi, despre femeile care astăzi au reușit să își pună amprenta în cultura și în arta timișoreană.”, a declarat dr. Diana Andone, directorul Centrului de ID/IFR și e-Learning UPT.

Spectacolul a strâns aproape 100 de participanți, invitați, prieteni, foști colegi și cunoștințe, care s-au bucurat de poezie, muzică, texte și amintiri de viață din spațiul cultural contemporan al Timișoarei.

„Am dorit în special să realizăm acest spectacol aici, la Muzeul Jecza, care este un spațiu cultural unic, cu dna. Sorina Jecza, și cu prietenii acesteia, cu prof. Smaranda Vultur, poetul Robert Șerban, care a scris poezii dedicate orașului în cadrul proiectului Spotlight Heritage, dar și scriitorul Marcel Tolcea, un prieten al familiei Jecza, iar ca invitat de excepție maestra Alexandra Guțu.”, a mai adăugat dr. Diana Andone.

Evenimentul a debutat cu amintirile doamnei Sorina Jecza: „…am vrut neapărat să aduc alături de mine prieteni, numindu-vă așa pentru că sunt mai bine de 23 de ani de când Fundația Triade există, 23 de ani de când prezența dvs. a fost muza pentru călăuza ce am fost”, continuând să prezinte publicului amintiri despre familie, sora ei mai mare, Carmen, care a fost pentru ea o piatră de temelie.

Au urmat povești, discuții și alte amintiri ale tinereții, care au venit din partea scriitorului Marcel Tolcea, iar Robert Șerban, a încântat publicul cu poezii despre trecut și studenție, despre Timișoara, realizate în cadrul proiectului Spotlight Heritage, dar și din partea publicului care au împărtășit din propriile experiențe.

„Când a trebuit să cotrobăi prin arhiva familiei, mi-am luat de acolo acesta poză […] pentru că se zice e bine să te întorci spre copilărie și să privești în ochi copilul care ai fost și să te uiți la el cu duioșie, cu îngăduire, cu blândețe; să-ți sporești cumva zestrea aceasta pe care ei [părinții] ți-au dat-o”, a transmis prof. Smaranda Vultur în momentul în care aceasta și-a făcut cunoscută prezența pe scenă.

Un moment de referință al serii a fost interpretarea live la violoncel a Suitei 1 de Johann Bach de către Alexandra Guțu, oferind astfel publicului o coloană sonoră vibrantă, ce a purtat gândurile tuturor și amintirile rostite și nerostite din trecut în prezent. Andrei Jecza a prezentat cât de importantă este interacțiunea cu arta de la o vârstă fragedă și cum se creează spații culturale dinamice și în continuă adaptare.

Spectatorii au împărtășit amintiri și întâmplări personale în legătură cu sculptorul Peter Jecza, cu Fundația Triade, dar și cu spațiul cartierului Giroc. Din amintirile și poveștile alese ca tipologii pentru identificarea cu diverse etape ale vieții sau relații personale, fiecare spectator a putut să identifice momente de viață proprii, care să le permită momente de reflecție intimă, personală, dar și să își regăsească energii de viață și de conexiune cu arta.

Evenimentul a fost o simfonie de muzică, poezie și tehnologie, conectând trecutul la prezent într-o manieră profundă și inedită. Memoriile personale și culturale au fost reanimate prin intermediul tehnologiei digitale, într-un dialog emoționant între istorie și inovație.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.

Spotlight heritage /Patrimoniul sub reflectoare, spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, ale locuitorilor de ieri și de azi. A început ca o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara prin Centrul de eLearning și Centrul Multimedia realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș,  Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar acum continuă să crească prin multiple finanțări și sprijin din partea partenerilor.

Fundația Interart TRIADE a fost înființată în anul 2000, avându-l drept fondator pe sculptorul Peter Jecza. Încă de la început, fundația și-a propus studierea și promovarea valorilor artistice la nivel național și international și medierea artei, prin promovarea educației artistice, dezvoltarea publicului și îmbunătățirea climatului de intercomunicare la nivel social.

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit în anul 2020 primul veac de învățământ universitar la Timișoara, fiind înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi. În cadrul celor 27 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 persoane.

 

Comentarii

comentarii