Acasă Cultura Patru vedete ale literaturii timişorene – în dialog, la Librăria Cartea de...

Patru vedete ale literaturii timişorene – în dialog, la Librăria Cartea de Nisip

DISTRIBUIȚI

joi babeti si mihaesJoi 12 martie, de la ora 18:00, patru vedete ale literaturii timişorene actuale se vor afla în dialog în cocheta şi misterioasa cafenea de la subsolul Librăriei Cartea de Nisip, aflată chiar în centrul oraşului, pe str. V.V. Delamarina nr. 1.

Dialogul va fi organizat cu prilejul lansării volumelor: “Prozac 2. 90 de pastile împotriva tristeții”, de prof. univ. dr. Adriana Babeţi, şi “Istoria lui Corto Maltese: pirat, anarhist și visător”, autor prof. univ. dr. Mircea Mihăeş. Invitați de seamă vor fi criticul literar Cornel Ungureanu și scriitorul şi crticul de artă Robert Șerban.

Prozac 2. 90 de pastile împotriva tristeții

Convinsă că micile bucurii zilnice ne fac viața mai frumoasă, Adriana Babeți ne oferă o doză suplimentară de Prozac. Asemenea celor publicate în urmă cu cinci ani, noile pastile împotriva tristeții sînt povești despre oameni minunați și întîmplări cu haz, gînduri pline de speranță și amintiri tandre. Citindu-le, te poți molipsi de bucurie și de încrederea că binele triumfă totuși într-un tîrziu. Sărbători, dar și zile obișnuite, prietenii trainice, ore de neuitat la facultate, cărți grozave, spectacole ieșite din comun, gesturi sau vorbe surprinzătoare, întîmplări aparent simple, dar dincolo de care se pot citi multe, călătorii prin lumea largă, dar și printr-o Românie mai puțin cunoscută, ba chiar și gustul mirific al unui cremeş. Și câte încă. Iar pentru că tabloul bucuriei să fie compl et, Adriana Babeți își ilustrează poveștirile cu fotografii și chiar se încumetă să facă programul detaliat al unei zile perfecte. Toate împreună, cuvinte și imagini, intră în compoziția celor 90 de mici bombe cu serotonină. O carte antidepresivă și întremătoare cât o tonă de Prozac.

Istoria lui Corto Maltese: pirat, anarhist si visător

O reconstituire a „vieţii” unui personaj creat de un mare exponent al genului, Hugo Pratt, și devenit figură-cult a lumii comics-urilor europene, eseul lui Mircea Mihăieș e și o incursiune în lumea benzii desenate europene de la începutul anilor a70, cînd Corto Maltese și-a făcut o intrare triumfală prin revistă Pif. Pornind de la convenția că personajul lui Hugo Pratt a existat cu adevărat și că, prin urmare, poate fi tratat asemenea unui individ cu stătut social și identitate cît se poate de reale, această biografie ficțională explorează nu doar universul interior al personajului, ci și nenumăratele sale legături, prin implicare directă, cu mari evenimente istorice din preajma și de după Primul Război Mondial, într-o fermecătoare combinație de realitate și ficțiune.

Comentarii

comentarii