Acasă Eveniment Percheziţii într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu de două milioane de...

Percheziţii într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu de două milioane de euro. Printre suspecţi – preotul Petru Rosoca, din localitatea Cireşu

835
DISTRIBUIȚI

mascati wUPDATE

22 de persoane, între care un primar şi soţia sa, ridicate de poliţişti

Poliţiştii de la Crimă Organizată desfăşoară, marţi dimineaţă, 25 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Timiş şi Gorj într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste două milioane de euro, printre suspecţi aflându-se şi un primar din Mehedinţi.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, percheziţiile au loc la locuinţele a cel puţin 25 de persoane suspectate de evaziune fiscală, o parte dintre suspecţi fiind din localitatea mehedinţeană Strehaia. Conform surselor citate, mai mulţi romi de la Strehaia emiteau facturi false către administratori ai unor firme, iar după ce facturile erau emise societăţile le înregistrau în contabilitate pentru a-şi diminua veniturile impozabile. Ulterior, banii erau returnaţi, mai puţin comisionul celor care emiteau documentele. Prejudiciul creat în acest mod se ridică la peste două milioane de euro. Printre membrii grupării specializate în evaziune fiscală se află şi primarul comunei mehedinţene Prunişor, Nandi Covlea (PSD), la locuinţa căruia au loc percheziţii, adaugă sursele judiciare citate. De asemenea, au loc percheziţii şi la Strehaia, dar şi în localităţi din judeţele Timiş şi Gorj.

UPDATE 1

În Timiş, poliţiştii ţi mascaţii Jandarmeriei au descins la şase locaţii din Timişoara şi Jebel. La Jebel a fost vizată firma familiei pastorului Aurel Popa, consilier local PDL, dar şi locuinţa acestuia şi a fiului. Aurel Popa a plecat de la sediul firmei însoţit de poliţiştii de la “Crimă Organizată”. Poliţiştii au descins şi la locuinţa preotului Petru Rosoca, din localitatea Cireşu. Acesta a fost primar PDL în Criciova, fiind asociat unic în firmele Parabelum SRL și Parabelum Company SRL. Acesta are mai multe balastiere din jurul orașului Lugoj, având relații strânse cu deputați PDL.  Rosoca a trecut din tabără portocalie în cea a social – democraţilor. Preotul împreună cu ceilalţi suspecţi vor fi duşi pentru audieri la sediul DIICOT Mehedinţi.

UPDATE 2:

22 de persoane, între care un primar şi soţia sa, ridicate de poliţişti

Un număr de 22 de persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare de evaziune fiscală care a produs un prejudiciu de şase milioane de lei au fost ridicate de anchetatori în urma percheziţiilor din Mehedinţi, Gorj şi Timiş, printre cei duşi la audieri fiind şi primarul unei comune şi soţia acestuia.
Primarul comunei mehedinţene Prunişor, Nandi Covlea (PSD), a fost ridicat de la locuinţa sa de către poliţişti, acesta fiind dus la sediul DIICOT Mehedinţi pentru audieri. Întrebat de jurnalişti, la ieşirea din locuinţa sa, dacă are vreo implicare în dosarul de evaziune fiscală în care sunt cercetaţi şi mai mulţi romi din Strehaia, Covlea a spus că procurorii urmează să stabilească dacă este vinovat. Ulterior, poliţiştii de la Serviciul de Combaterea Criminalităţii Organizate Mehedinţi au descins şi la sediul firmei de construcţii şi transporturi LORI COM SRL, administrată de Elena Covlea, soţia primarului, aceasta fiind şi ea dusă la audieri. Nandi Covlea este la al treilea mandat de primar în comuna Prunişor şi ocupă funcţia de vicepreşedinte al PSD Mehedinţi. Acesta deţine în localitatea Prunişor un domeniu impresionant – o vilă cu 11 camere, mai multe piscine, surse apropiate arătând că în interior se află chiar o capelă de rugăciuni. De-a lungul timpului, Covlea a deţinut două restaurante în Drobeta Turnu Severin, pe care ulterior le-a vândut, dar şi un motel situat pe DN6, în apropiere de Prunişor. Principala sursă de venit a familiei este firma de construcţii LORI COM, SRL, administrată Elena Covlea, care de-a lungul anilor a derulat mai multe contracte pe bani publici, multe dintre ele cu alte primării din judeţ. Potrivit unui comunicat al DIICOT, în acest dosar au fost făcute, marţi dimineaţă, 22 de percheziţii domiciliareîn Mehedinţi, Timiş şi Gorj, vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. “Există suspiciunea că liderii grupării au identificat agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în documentele contabile a unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin firmele controlate de către ei prin interpuşi, au emis facturi aferente operaţiunilor fictive derulate cu societăţile comerciale respective”, spun procurorii DIICOT.
Conform acestora, grupul infracţional organizat a furnizat facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 3 – 10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată în principal prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente, dar şi cu chitanţe de plată în numerar. Ulterior, după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute.
În cursul anilor 2009 – 2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest mod şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, prejudiciind totodată bugetul statului cu suma de peste 6.000.000 de lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal. DIICOT mai arată că în perioada 2009 – 2013, în scopul îngreunării cercetărilor fiscale şi penale, beneficiarii facturilor care nu reflectă operaţiuni economice reale au înregistrat în evidenţele contabile facturi emise şi de alte societăţi, înfiinţate de membrii grupului infracţional organizat pe numele lor sau al unor persoane interpuse. “Au fost identificate astfel, ca fiind folosite în activitatea infracţională, mai multe societăţi cu comportament de tip «fantomă», în numele cărora au fost emise facturi care nu reflectă operaţiuni economice reale. Reprezentanţii legali şi persoanele împuternicite pe conturile societăţilor comerciale de unde au fost efectuate retragerile masive de numerar, în înţelegere cu reprezentanţii legali ai societăţilor comerciale care au avut calitatea de ordonator pentru tranzacţiile financiare respective, au disimulat adevărata natură a circulaţiei acestor fonduri, cunoscând că banii provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală”, adaugă procurorii DIICOT.
În urma percheziţiilor au fost ridicate 22 de persoane, care urmează să fie audiate la sediul DIICOT Mehedinţi.

Comentarii

comentarii