Acasă Eveniment Performanţă şi excelenţă în cercetarea postdoctorală, la Universitatea de Vest

Performanţă şi excelenţă în cercetarea postdoctorală, la Universitatea de Vest

DISTRIBUIȚI

Interviu cu prof. univ. dr. Ioan Talpoş
Fostul rector al Universităţii de Vest, actualul preşedinte al Senatului, profesorul doctor Ioan Talpoş, lucrează acum intens la crearea unei generaţii de tineri cercetători care să se integreze în aria de cercetare ştiinţifică la nivel european. Universitatea de Vest din Timişoara este parteneră, alături de ASE Bucureşti – în calitate de beneficiar, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea Reading din Marea Britanie – partener transnaţional, în proiectul POSDRU/89/1.5/S/59184 – „Performanţă şi excelenţă în cercetarea postdoctorală în domeniul ştiinţelor economice din România”.
Ce îşi propune proiectul european de excelenţă în cercetarea postdoctorală?
Acest proiect, la care eu sunt tutore, iar rectorul Marilen Pirtea este manager îşi propune clar sprijinirea tinerelor cadre didactice universitare, doctori în economie, în activitatea lor de cercetare ştiinţifică. Este încurajată excelenţa şi creativitatea în cercetarea ştiinţifică economică românească, urmărindu-se crearea unei generaţii de tineri cercetători care să se integreze în aria de cercetare ştiinţifică la nivel european.
Ce a adus nou implementarea proiectului?
Ca urmare a demarării şi implementării proiectului s-a dezvoltat o şcoală postdoctorală de tip reţea, coordonată de către ASE Bucureşti, prin care se urmăreşte sprijinirea tinerilor doctori în economie, din toate regiunile de dezvoltare.
Concret, cum îi sprijiniţi pe cercetători?
Pe parcursul a 28 de luni, cercetătorii postdoctorat sprijiniţi vor primi o bursă de 3.400 de lei net pe lună. Proiectul prevede resuse pntru mobilităţi obligatorii în state membre ale UE, pe o durată medie de 3 luni, cu un sprijin financiar suplimentar de 1.700 de lei pe lună. Există resurse pentru 5 deplasări interne şi 3 externe, cu caracter obligatoriu, în vederea participării la conferinţe, ateliere tematice şi alte evenimente similare. Proiectul asigură, în acelaşi timp, cercetătorilor accesul la baze de date internaţionale, în vederea realizării ştiinţifice.
Pe ce se axează universitatea din Timişoara în acest proiect?
La nivelul UVT, care este partener P4 în cadrul proiectului, este coordonată aria tematică: Sustenabilitatea sistemelor de securitate socială. În cadrul ariei tematice îşi desfăşoară cercetarea postdoctorală 10 tinere cadre didactice, coordonate de doi tutori: eu şi profesoul universitar Bogdan Dima. Din cei 10 cercetători postdoctorat, 5 provin de la UVT, iar restul de la universităţi din Cluj, Craiova, Reşiţa şi Târgu-Jiu
Au vreo obligaţie aceşti cercetători?
Evident, au avantaje, dar au şi obligaţii. La sfârşitul celor 28 de luni de cercetare ştiinţifică postdoctorat, fiecare cercetător trebuie să fi efectuat un stagiu de mobilitate externă de 3 luni, la o universitate din UE. Trebuie să fi participat la cel puţin 6 conferinţe organizate în România, la 3 conferinţe în state membre UE, la 2 ateliere tematice organizate în cadul proiectului, la 2 forumuri de cercetare şi la cel puţin un campus de cercetare multidisciplinară.
Ce rezultate aţi obţinut până acum?
În cadrul ariei tematice de la nivelul UVT pot fi menţionate următoarele rezultate: un grad de realizare a activităţii de documentare propus de peste 80%, 86 de participări la dezbateri în cadrul unor evenimente ştiinţifice organizate în afara proiectului, realizarea unui număr de 84 de contracte cu personalităţi ştiinţifice din domeniu. Din cei 10 cercetători postdoctorat, 7 au finalizat stagiul de mobilitate la universităţi prestigioase din Franţa, Austria, Belgia, unul îşi derulează stagiul în Spania, iar alţi doi urmează să-l efectueze la Universitatea Reading din Marea Britanie. În cadrul proiectului au fost realizate 149 de comunicări ştiinţifice şi au fost publicate 56 de lucări ştiinţifice.
 

Comentarii

comentarii